Článek
Dýňové latté neboli v oficiálním znění „pumpkin spice latte” zažívá v posledních letech velkou oblibu. Nabízí jej i známé kavárenské řetězce po celém světě. Vyrobit se dá pohodlně ale i doma.
Stačí pár ingrediencí a vznikne vám voňavý, a hlavně lahodný nápoj, který se hodí nejen na dlouhé podzimní večery s knížkou, ale také na posezení s přáteli, které chcete potěšit něčím extra.
Díky své bohaté, sladké chuti navíc už ani nemusíte připravovat dezert! Jak na to?
INGREDIENCE
- 150 ml javorového sirupu
- 150 ml vařící vody
- 3 polévkové lžíce dýňového pyré (uvařené a rozmixované dýně)
- koření podle chuti (ideálně 2 tyčinky skořice, hřebíček, muškátový oříšek, kardamom nebo vanilka)
- kousek čerstvého zázvoru
- espresso
- mléko
POSTUP:
- Při přípravě začněte s dýní. Očistěte si dýni hokaidó nebo english pie, nakrájejte ji na malé kousky a uvařte ve vodě.
- Až bude dýně hezky změklá, sceďte jí a rozmixujte tyčovým mixérem.
- Díky tomu vznikne dýňové pyré, ze kterého odeberte tři velké vrchovaté lžíce. Zbytek můžete použít například při přípravě koláčů, pomazánek či jako přílohu k masu.
- Do kastrůlku nalijte vodu s javorovým sirupem a přidejte zmíněné množství pyré.
- Přidejte postupně libovolné množství nastrouhaného zázvoru, může být i neloupaný.
- Nakonec dejte do kastrůlku koření podle vaší chuti. Skvělá je skořice vcelku, ale můžete použít i tu v prášku, dále si s dýní bude rozumět vanilka, badyán, muškátový oříšek či hřebíček.
- Přiveďte celou směs k varu. Potom teplotu stáhněte a deset minut lehce povařte.
- Nechte zchladnout a přeceďte přes jemné síto do skleněné lahve s uzávěrem. Hotové uchovávejte v lednici.
- Na jedno latté použijte dvě lžíce uvařené směsi, zalijte kávou (ideální je espresso z kávovaru, ale poslouží i filtrovaná nebo rozpustná). Dále přidejte teplé napěněné mléko.
- Efektní čepici vykouzlíte pomocí šlehačky, kterou můžete posypat skořicí v prášku nebo hoblinkami čokolády.