Článek
To, že nadměrná konzumace masa souvisí se vznikem rakoviny tlustého střeva, není žádnou novinkou. Nyní se ale vědci z Oxfordské univerzity zaměřili na spojitost konzumace masa s dalšími nerakovinnými onemocněními.
Studie se zúčastnilo 475 000 dospělých z Velké Británie. Výsledky ukázaly, že ti účastníci, kteří konzumovali červené maso nebo uzeniny, měli zvýšené riziko ischemické choroby srdeční, pneumonie, cukrovky, divertikulární choroby a polypů tlustého střeva.
Není maso jako maso
Vyšší konzumace drůbeže byla podle serveru Independent zase spojena s vyšším rizikem refluxní choroby jícnu, gastritidy a duodenitidy (záněty v tenkém střevě), divertikulární choroby (která postihuje tlusté střevo), onemocněním žlučníku a cukrovky.
Ačkoliv je potřeba dalších výzkumů, které by tyto výsledky jednoznačně potvrdily, jedná se o závažný námět k přemýšlení a o důvod víc, proč zařadit do svého týdne více bezmasých dní. Jak zní další?
1. Ušetří vám peníze
Jíst maso, a obzvláště pak kvalitní je ekonomicky náročné. Na druhou stranu fazole, čočka a další luštěniny nebo sezonní zelenina jsou daleko výhodnější, a navíc jsou nutričně vyvážené a obsahují mnoho vitamínů.
2. Povzbudí vás v kreativitě
Většina lidí, když neví, co uvařit, tak opečou maso na minutku a doplní ho libovolnou přílohou. Jedná se o rychlou a nenáročnou variantu jídla, která sice nenadchne, ale zato zasytí.
Pokud se ale alespoň dvakrát v týdnu rozhodnete vyřadit maso ze své stravy, přinutí vás to k experimentování a vymýšlení nových receptů. Bezmasé jídlo není jen čočka s vajíčkem. Vyzkoušejte různé druhy těstovin či pečených dobrot, které si zamiluje celá vaše rodina.
Recepty z čerstvé zeleniny a luštěnin
3. Máte šanci experimentovat
Pokud vás ovoce a zelenina nudí, vystupte ze své komfortní zóny a kromě kořenové zeleniny a pomerančů zařaďte do svého jídelníčku i méně používané suroviny. Ochutnejte například artyčoky, kapustičky, fialovou brokolici nebo třeba různé druhy dýní.
Sáhněte zkrátka v supermarketu po tom, co neznáte a vyhledejte si na internetu recept, který bude vašim chuťovým pohárkům blízký a uvařte ho!
4. Šetrnější k životnímu prostředí
Živočišný průmysl je v současnosti jednou z největších ekologických katastrof. Spotřebovává obrovské množství zdrojů, zejména vody a půdy, produkuje více emisí skleníkových plynů než veškerá světová doprava, je zodpovědný za rozsáhlé odlesňování, devastuje naše oceány a je hlavní příčinou vymírání druhů.
5. Podpoříte biodiverzitu
Menší poptávka po masu může pomoci snížit odlesňování a celkové ničení divoké přírody za účelem získat půdu k zemědělství. Tím dochází k narušení biodiverzity, tedy rozmanitosti živých organismů.