Hlavní obsah

Domácí zmrzlina: Recepty na tvarohovou, smetanovou ovocnou i sorbet

Patříte mezi milovníky zmrzliny a chcete mít přehled, z čeho přesně je vyrobená? Nebo jen chcete smysluplně naložit s přebytky ovoce ze zahrady? Tak právě pro vás máme hned několik receptů na výtečné a zároveň zdravé domácí zmrzliny a sorbet, na kterých si pochutnají nejen vaše děti.

Foto: Biolist, Biozebra

Malinové nanuky

Článek

Malinové nanuky se zakysanou smetanou

INGREDIENCE

  • 200 g bio malin
  • 150 g bio zakysané smetany
  • šťáva z bio citronu
  • 2 lžíce bio medu

POSTUP:

  • Maliny důkladně omyjte, nechte odkapat a spolu s medem dejte do mixéru.
  • Přidejte zakysanou smetanu, zakápněte citronovou šťávou a vše rozmixujte.
  • Hotovou směs nalijte do formiček na nanuky přibližně 2 centimetry pod okraj.
  • Do nanuků zapíchněte dřívka a dejte zamrazit nejméně na 4 hodiny, ideálně však přes noc.

TIP: Před podáváním vložte formičky se zmrzlinou pod proud vlažné vody. Nanuk pak půjde od formičky lépe oddělit a vytáhnout.

Tvarohová zmrzlina

Foto: Vitana

Tvarohová zmrzlina

INGREDIENCE

  • 390 g zahuštěného kondenzovaného mléka
  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 ml 40% smetany
  • 1 skořicový cukr
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového tuku
  • 200 g čerstvých malin
  • 50 g nesolených pistácií

POSTUP:

  • Vyšlehejte smetanu se skořicovým cukrem.
  • Tvaroh rozmíchejte se zahuštěným kondenzovaným mlékem a kokosovým tukem.
  • Nakonec přimíchejte vyšlehanou smetanu.
  • Do tvarohové části ručně zlehka zamíchejte maliny a celé nesolené pistácie.
  • Formu si vyložte fólií a naplňte tvarohovou hmotou. Dejte zamrazit do druhého dne.
  • Druhý den nechte zmrzlinu povolit, vyklepněte z formy a dozdobte malinami a pistáciemi.

Jak si i se zmrzlinou v jídelníčku udržet štíhlou postavu

Zdraví

 Lahodná borůvková smetanová zmrzlina

Foto: Biolist, Biozebra

Borůvková zmrzlina

INGREDIENCE

  • 500 g borůvek
  • 85 g cukru moučka
  • 200 ml smetany
  • šťáva z bio citronu

POSTUP:

  • Borůvky důkladně propláchněte a přidejte spolu s ostatními ingrediencemi do mixéru.
  • Mixujte 3–⁠4 minuty, dokud nebude ovocná směs hladká.
  • Přelijte ji do uzavíratelné nádoby a vložte na několik hodin do mrazáku.
  • Kopečky ztuhlé zmrzliny podávejte ve zmrzlinových kornoutech nebo v miskách.

Když po zmrzlině či ledovém nápoji bolí hlava

Zdraví

Zdravá banánová zmrzlina

Foto: Česká veganská společnost

Banánová zmrzlina

INGREDIENCE

  • 4 mražené banány
  • 100 ml kokosové smetany
  • 2 lžíce arašídového másla
  • trocha vanilkové pasty

POSTUP: 

  • Všechny suroviny rozmixujte ve výkonném mixéru.
  • Okamžitě podávejte.

Zmrzlina z rybízu

Foto: Naturhouse

Zmrzlina z rybízu

INGREDIENCE

  • mražený rybíz bez stopek
  • mražený banán (oloupaný)
  • med nebo stéviové sladidlo
  • tahini nebo lžíce mandlového másla

POSTUP:

  • Mražený rybíz a banán vyndejte z mrazničky a nechejte mírně rozmrazit, ale jen natolik, aby se ovoce dalo rozmixovat.
  • Zralý banán dodá rybízu potřebnou sladkost, přesto však vzhledem k vysoké kyselosti rybízu bude zmrzlina nejspíš potřebovat mírně přisladit medem nebo stévií.
  • Během mixování můžete dochutit vanilkovým extraktem, 2 lžičkami sezamové pasty tahini či lžící mandlového másla nebo namočenými kešu ořechy.

Makronky podle cukrářky Ivety Fabešové

Móda a kosmetika

Osvěžující jahodový sorbet

Foto: Biolist, Biozebra

Jahodový sorbet

INGREDIENCE

  • 500 g jahod
  • 200 g třtinového cukru (může být i méně)
  • 200 ml vody
  • šťáva z bio citronu
  • Do kastrůlku nasypte cukr, zalijte jej vodou a vařte, dokud ze směsi nevznikne sirup. Ten poté nechte zcela vychladnout.
  • Omyté a pokrájené jahody rozmixujte, následně ještě propasírujte, abyste se zbavili zrníček, a společně s citronovou šťávou vmíchejte do cukrového sirupu.
  • Směs přelijte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku.
  • Polozmrzlý sorbet zhruba po 4 hodinách vyjměte a opět rozmixujte, čímž zabráníte vytvoření nežádoucích ledových krystalků.
  • Dejte přes noc zamrazit a podávejte, kdykoli přijde chuť na perfektní sladké osvěžení.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám