Článek
Jahodová limonáda s balsamikem a bazalkou |
---|
Suroviny: 5 větších jahod, 1 lžička cukru, 1 lžička balsamico octa, 4–5 lístků čerstvé bazalky, led, perlivá voda |
Postup: Očištěné jahody dáme do džbánu, zasypeme cukrem, zalijeme balsamikem a přidáme lístky bazalky. Poté vše rozmačkáme a rozdrtíme. Doplníme rozdrceným ledem, zalijeme vodou a zamícháme. |
Levandulová limonáda |
---|
Suroviny: 4 polévkové lžíce květu levandule, citróny, cukr (lze nahradit jiným sladidlem), 750 ml vody |
Postup: Vodu převaříme, přidáme květy levandule a 20 minut vaříme. Poté levanduli scedíme, do vody přidáme čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu a studenou vodu. Pokud budeme sladit cukrem, pak jej přidáme ještě do teplé vody, aby se rozpustil, pokud náhradní sladidlo, pak můžeme přidat až do studeného nápoje. Na závěr přidáme led. |
Zázvorová limonáda |
---|
Suroviny: 4 cm kořene zázvoru, 1 citrón, 1/2 litru vody, 5 lžic třtinového cukru, špetka soli, čerstvá máta, perlivá voda |
Postup: Zázvor najemno nastrouháme, dáme do hrnce s 1/2 litrem vody a přivedeme k varu. Následně přidáme cukr, sůl a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Potom sirup necháme vychladit. Když se tak stane, vše scedíme přes plátýnko a čistý sirup přelijeme do čisté lahve. Takto připravený sirup nalijeme v množství jako běžnou šťávu do džbánu, přidáme šťávu z půlky citrónu, lístky čerstvé máty, plátky zázvoru na ozdobu, led a perlivou vodu. Vše zamícháme a podáváme. |
Nealkoholické mojito |
---|
Suroviny: měsíček (cca 1/6) limety, 4–5 lístků máty peprné, 1 vrchovatá lžička třtinového cukru, ledová tříšť, popř. kostky ledu, 0,1 l pramenité vody Rajec Máta |
Postup: Do sklenice 0,3 l vymáčkneme měsíček limety. Přidáme třtinový cukr a mátu, a paličkou na mojito (případně jiným nástrojem) rozdrtíme. Sklenici dosypeme ledovou tříští, popř. kostkami ledu, dolijeme vodou. Vše promícháme dlouhou lžící a sklenici ozdobíme plátkem limety. |
Mátovo-okurkové potěšení |
---|
Suroviny: 1 okurka, 1,5 litru vody nebo sodovky, hrst mátových lístků, 12 g třtinového cukru (nemusí být), led |
Postup: Okurku nakrájíme a vhodíme do vody nebo sodovky. Přidáme mátové lístky. Vmícháme cukr, vychladíme a podáváme s ledem. |
Ledový čaj s pomerančem a jablkem |
---|
Suroviny: 6 sáčků černého čaje, 24 g třtinového cukru, 10 lístků (a pár snítek na ozdobu) čerstvé máty, 300 ml šťávy vymačkané z čerstvých pomerančů, pomeranč, citrón (šťáva), jablko, led |
Postup: Uvaříme čaj z jednoho a půl litru vody. Dokud je horký, vmícháme do něj cukr a po chvíli přidáme i lístky máty. Dáme ho do lednice vychladit. Před servírováním přelijeme čaj do džbánku. Přidáme pomerančovou i citrónovou šťávu. Vhodíme dílky pomeranče, jablko pokrájené na kostky a mátu na ozdobení. Zasypeme kostkami ledu. |
Summertime: Citrónovo-zázvorový nápoj |
---|
Suroviny: 1 svazek čerstvé máty, 2 citróny, 5 cm dlouhý kořen zázvoru, 1 l pomerančového džusu, 500 ml perlivé vody |
Postup: Oloupeme zázvor a nakrájíme na tenké nudličky. Omyjeme citróny a nakrájíme je na měsíčky. Rozdělíme zázvor a citróny do sklenic a zasypeme ledem. Zalijeme pomerančovým džusem, dolijeme perlivou vodou a ozdobíme lístky máty.TIP: Místo máty můžeme použít meduňku. |
Belgická limonáda s ovocem |
---|
Suroviny: 200 g malin, 200 g jahod, 4 lžíce šťávy z limetky, 1 l pomerančového džusu, 200 ml jahodového sirupu na koktejly, 500 ml perlivé vody, led |
Do sklenic rozdělíme led. Přidáme omyté ovoce a šťávu z limetky. Směs nejdříve zalijeme pomerančovým džusem, teprve poté jahodovým sirupem. Nakonec přidáme perlivou vodu.TIP: Pomerančový džus můžeme nahradit grapefruitovým. |