Hlavní obsah

Dieta z doby kamenné slouží jako prevence rakoviny tlustého střeva

Chtěli byste zhubnout, ale také udělat něco pro své zdraví? Paleolitická dieta neboli jídelníček podle doby kamenné staví na surovinách z období paleolitu, kdy se lidé živili hlavně lovem a sběrem, to znamená, že odmítá všechny zemědělské produkty. Strava, která se skládá převážně z různých druhů masa, hub, ovoce, zeleniny a vajec má pro zdraví pozitivní přínos, tvrdí vědci z Atlanty.

Foto: Profimedia.cz

Jídelníček podle doby kamenné pomáhá hubnutí a prospívá i zdraví střev.

Článek

Tzv. paleolitická dieta patří k těm dietám, které rychle a výrazně pomáhají shodit nadbytečná kila a udržet si zdravou postavu. Podle amerických lékařů je mimo toho rovněž prevencí nádorových onemocnění tlustého střeva. Ta jsou přitom nejčastější rakovinou Čechů, které toto onemocnění trápí v největší míře ze všech národů světa.

Paleolitická dieta vychází z jídelníčku lovců sběračů, takže zahrnuje všechny plody, ovoce a zeleninu, luštěniny a libové maso. Tato strava vylučuje potraviny jakkoli upravené a zpracované, tedy konzervy, hotová jídla, mléčné výrobky, uzeniny, sladkosti, pečivo, těstoviny a tak dále.

Až o polovinu nižší riziko rakoviny tlustého střeva

Vědci z Emory University v Atlantě sledovali přes dva tisíce mužů a žen a zjistili, že ti, kteří se stravovali jako lidé doby kamenné nebo se tomuto jídelníčku nejvíce blížili, byli ohroženi mnohem méně rakovinou tlustého střeva. Zatímco u žen bylo riziko nižší o devětadvacet procent, u mužů dokonce o jednapadesát, tedy poloviční. Jídelníček středomořských národů riziko rakoviny tlustého střeva snížil o šestadvacet procent u žen a dvaačtyřicet procent u mužů.

„Tato studie dokazuje, že strava lidí v paleolitu a středomořských národů má velkou hodnotu. Nicméně žijeme v jednadvacátém století, není pro nás možné žít jako pralidé. Ale místo striktního dodržování těchto jídelníčků můžeme začlenit jeho prvky do svého životního stylu. Pokud lidé v osmdesáti procentech případů nakoupí čerstvé potraviny a uvaří z nich místo polotovarů a hotových jídel, tak to bude znamenat obrovskou změnu k lepšímu,“ tvrdí doktorka Sarah Schenkerová z Emory University v Atlantě.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Související témata:

Související články

Obezita výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny

Rakovina je strašákem mnoha lidí. Některé typy jsou dědičné, a nelze se jim zcela bránit, jiným lze naopak poměrně úspěšně předcházet. Jedním ze způsobů, jak...

Výběr článků

Načítám