Článek
Tmavá čokoláda obsahuje více kakaa, a tedy i více zdravých mononenasycených mastných kyselin, více vlákniny, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, ale i flavonoidů, které chrání buňky před volnými radikály a pomáhají tělu snižovat zánět a posilovat imunitu. A to jen ve 100gramové dávce se 70 až 80 procenty kakaa.
Podívejte se s námi i na další benefity tmavé čokolády.
1. Zvyšuje hladinu endorfinů a dalších látek
Endorfiny jsou považovány za přirozené opiáty našeho těla, které snižují bolest a zároveň zlepšují náladu. Čokoláda navíc obsahuje i látku theobromin, která způsobuje, že mozek produkuje více anandamidu, což je látka považovaná za „hormon blaženosti”, protože dovede navodit stav štěstí a zároveň pozitivně ovlivnit naši paměť, motivaci, myšlenkové procesy, ale také bolest či sexuální apetit.
Čokoláda také podporuje uvolňování přirozených amfetaminů v těle. Jednak fenyletylamin, který zvyšuje energii, a serotonin, který působí jako antidepresivum. To je možná i důvod, proč tolik lidí sahá po čokoládě v okamžiku, když jsou ve stresu či když je přepadne smutek.
Potraviny, které zlepšují náladu
2. Zlepšuje srdeční činnost
Látky obsažené v tmavé čokoládě pomáhají obnovit pružnost tepen a brání ulpívání bílých krvinek na stěnách cév.
Zároveň také snižují hladinu špatného cholesterolu (LDL), a naopak zvyšují hladinu toho dobrého (HDL), čímž snižují aterosklerózu (kornatění tepen, jež vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny).
I z těchto důvodů je pravděpodobně spjata každodenní konzumace čokolády i s nižším rizikem mozkové mrtvice.
3. Snižuje krevní tlak
Tmavá čokoláda obsahuje flavanol, který produkuje oxid dusnatý, jenž následně dává mozku signál k uvolnění tepen, snížení krevního tlaku a zvýšení průtoku krve.
Čokoláda bez přidaného cukru? Švýcaři si patentovali novou technologii
4. Působí protizánětlivě
Vědecké studie potvrzují protizánětlivé vlastnosti, které mohou tělu pomoci v boji proti rakovině, dokonce i cukrovce.
Například studie z roku 2018 potvrdila, že pravidelná konzumace tmavé čokolády snižuje zánětlivé biomarkery u lidí s cukrovkou 2. typu. Účastníci studie museli během 8 týdnů každý den zkonzumovat 30 gramů 84% hořké čokolády.
5. Zlepšuje paměť
Je také potvrzeno, že hořká čokoláda zvyšuje neuroplasticitu v mozku, což velmi pozitivně ovlivňuje paměť.
Podle jednoho výzkumu navíc flavonoidy obsažené v čokoládě zlepšují učení.
Pravá čokoláda je antidepresivum i afrodiziakum
6. Zpomaluje stárnutí pleti
Vysoké množství minerálů obsažené v hořké čokoládě také pozitivně působí na naši pokožku. Vápník a mangan pomáhají s regenerací pokožky a podporují tvorbu kolagenu v pleti.
Prospěšné antioxidanty navíc zlepšují pružnost pokožky a zároveň ji chrání před UV zářením.
7. Snižuje riziko onemocnění cukrovkou
Přestože většina čokolád obsahuje vysoké množství cukru, obsažené kakao převyšuje tato negativa, jelikož pomáhá při metabolizaci glukózy a předchází tak inzulinové rezistenci.
Ochutnávačka čokolády sůl nad zlato neuznává
8. Dokáže potlačit kašel
Kakao obsahuje theobromin, který kromě jiného dokáže podle vědců potlačit kašel, a to dokonce lépe než různé léky proti kašli.
9. Podporuje zdraví střev
Podle studie publikované v magazínu Frontiers in Pharmacology čokoláda působí při trávení jako prebiotikum a podporuje tak růst prospěšných bakterií ve střevech. Naše tělo poté lépe vstřebává živiny a zvyšuje metabolismus.
10. Pomáhá předcházet rakovině
V důsledku oxidačního stresu vznikají v buňkách volné radikály, které způsobují v našem těle zmatek a poškozují buňky. A právě antioxidanty a flavonoidy obsažené v tmavé čokoládě pomáhají s těmito volnými radikály bojovat.
Je to zřejmě i důvod, proč lidé, kteří jedli čokoládu bohatou na antioxidanty a flavonoidy, onemocněli méně často rakovinou než ti, kteří čokoládu vůbec nejedli.
Mějte ale vždy na paměti, že obsahuje i množství cukru, takže i když je skvělé, že má tato lahodná pochoutka zdravotní přínosy, zvažte také její kalorický příjem.
Pokud jde o antioxidanty, jedna studie zjistila, že tmavá čokoláda obsahuje více flavanolů a polyfenolů než mnohé testované druhy ovoce.
Může se vám hodit na Zboží.cz: