Článek
„Jaro je ideální čas pro nejrůznější detoxikační kúry, proto i já v tento čas sázím na něco, co mám již vyzkoušené a co u mě funguje,” svěřila Novinkám herečka.
Se svou kamarádkou dvakrát týdně vyráží na půlhodinový lehký běh, při kterém si zvládnou i popovídat, proto svůj běh považuje spíše za relaxaci.
Pravidelně také cvičí jógalates, které ztuhlé tělo po zimě protahuje a posiluje vnitřní svaly. Součástí je i cvičení na podporu správného fungování střev.
„Cvičíme dvě zkrutové pozice, které podporují peristaltiku střev a pomáhají k lepšímu trávení. Začíná se cvičit zkrut na pravou stranu, abychom podpořili směr peristaltiky. Zkrut masíruje vnitřní orgány a střeva, pomáhá k lepšímu vyměšování,“ vysvětlila lektorka pilates a jógalates Lenka Strejčková.
Cvičení ale není vše, a proto si herečka na jaro vymyslela svěží, lehký a zdravý recept: lososa na rozmarýnu s rajčátky, quinoou a avokádovým dipem. Sama není zastáncem drastických diet, vhodnou cestu spatřuje ve správném fungování metabolismu a zdravé a střídmé stravě.
Losos na rozmarýnu s rajčátky, quinoou a avokádovým dipem
POČET PORCÍ: 2
INGREDIENCE
Na quinou
- 150 g quinoy
- 30 g mladých kopřivových lístků
- 20 g medvědího česneku
- Sůl
- Voda nebo vývar
Na lososa
- 400 g lososa
- Snítku rozmarýnu
- Sůl
- Olivový olej
- Cherry rajčata
Na avokádový dip
- 1 avokádo
- 20 g kopřiv
- 20 g medvědího česneku
- Hrst parmazánu
- Hrst piniových oříšků
- Sůl
- Olivový olej
- Voda
POSTUP:
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Quinou namočte na 5 až 10 minut do studené vody, aby se odbourala případná hořkost ze slupek.
- Zatím si připravte lososa – osolte, zakápněte olivovým olejem, posypte nasekaným rozmarýnem a nechte chvíli odležet, než se rozehřeje trouba.
- Quinou slijte a v poměru 1:2 dejte vařit v osolené vodě či vývaru na cca 20 minut, dokud se tekutina nevypaří a quinoa není měkká.
- Lososa dejte péct na cca 25 minut, po prvních 10 minutách na plech přisypejte i rajčátka a nechte péct s lososem do konce.
- Mezitím si spařte kopřivy a společně s medvědím česnekem je nasekejte najemno. Část smíchejte s uvařenou quinoou a zbytek nechte do avokádového dipu.
- Avokádo zbavte pecky a slupky a dejte do mixéru. Přidejte připravené kopřivy a medvědí česnek, parmazán, piniové oříšky, špetku soli, zakápněte olivovým olejem a trochou vody a rozmixujte.
- Můžete podávat teplé i studené.
„Do toho mám speciální pitný režim, protože voda je obecně velmi důležitá. Člověk může používat různé čajové kúry, které mám také vyzkoušené, anebo léčivé minerální vody na podporu zažívání a trávicího traktu,“ dodává herečka.
Může se vám hodit na Zboží.cz: |
Probiotika a prebiotika |