Článek
To, že cukr není pro naše tělo nic extra zdravého, víme. Alarmující je ale za současné situace zejména to, že cukr zvyšuje nejen pocity úzkosti, ale jeho nadměrný příjem souvisí také s předčasnou smrtí. Navíc oslabuje imunitní systém.
Nejnovější studie totiž ukázala, že rafinovaný cukr způsobuje doslova chaos v našem imunitním systému. Na rozdíl od fruktózy, která se nachází například v ovoci či medu, bílý rafinovaný cukr v těle vyvolává nízký stupeň zánětu a také zvyšuje hmotnost, která je zase klíčová pro rozvinutí chronických onemocnění, jako jsou cukrovka či kardiovaskulární onemocnění.
„Cukr navíc ovlivňuje to, jak naše bílé krvinky napadají bakterie,“ říká gastroenterolog Niket Sonpal pro Huffingtonpost.
Obezita zvyšuje riziko nakažení koronavirem
I přes všechny tyto ukazatele lékařský pracovník Nate Favini upozorňuje, že vztah mezi cukrem a imunitním systémem ještě není do detailu prozkoumán. „To, co víme, je, že lidé, kteří onemocněli Covid-19, často trpěli diabetem. To znamená, že vyšší hladina cukru v krvi může usnadňovat nákazu koronavirem.
Konzumace s mírou
Jako u všeho platí, že je potřeba k cukru přistupovat rozumně a s mírou. Kostička čokolády neuškodí, pravidelné popíjení slazených nápojů může být ale nebezpečné. „Výzkumy ukázaly, že konzumace 75 až 100 gramů roztoku cukru může narušovat imunitní systém. Zní to sice jako vysoká hodnota, ale musíme si uvědomit, že 75 gramů cukru je ekvivalent ke dvěma plechovkám slazeného nápoje s bublinkami,“ říká Sonpal.
Jisté je, že aby náš imunitní systém správně fungoval, je důležité dodržovat zásady zdravého životního stylu, mezi které omezování průmyslově zpracovaného cukru nepochybně patří.