Článek
Musaka plněná černou quinoou a parmezánem
Suroviny: 400 g drcených rajčat, 2 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 1 lžíce mleté papriky, 2 lžíce tomatového koncentrátu, 1 lžíce oregana, 20 g cukru krystal, 30 g kapar, 500 g lilku, 500 g cukety, 50 g černé quinoy (Arax), 80 g parmezánu, 100 ml olivového oleje, 100 g jablek, 200 g okurky, 5 g kopru, 100 g řeckého jogurtu, 1 bobkový list, 1 citrón |
Postup: Na rajčatovou omáčku orestujte na rozpáleném oleji nasekaný česnek a bobkový list. Potom přidejte chilli, papriku a restujte dalších 30 vteřin. Přidejte drcená rajčata, rajčatový koncentrát, oregano a cukr. Vařte hodinu, dokud omáčka nezhoustne. Poté přidejte kapary.Quinou uvařte zvlášť ve vroucí osolené vodě (zhruba 15 minut). Lilek a cuketu nakrájejte na 5 mm tlusté plátky a opečte na pánvi. Plátky lilku a cukety posypte quinoou a strouhaným parmezánem a zabalte je do rolek. Ty zapečte v troubě (10 minut). Jablečné tzatziki připravte smícháním nastrouhaného jablka a okurky, nasekaného česneku, citrónové šťávy, cukru, kopru a řeckého jogurtu. |
Bulgurový salát s marinovaným sýrem halloumi
Suroviny: 500 g sýru halloumi, 1 citrón, 2 stroužky česneku, 1 lžíce koření Zaatar, 20 ml olivového oleje, 100 g červené cibule, 2 lžičky červeného vinného octa, 1 granátové jablko, 10 g máty, 250 g bulguru (Arax), 100 g cherry rajčat, 1 okurka, 1 svazek jarní cibulky, 10 g hladkolisté petržele, 20 g cukru, sůl, pepř |
Postup: Nejprve namarinujte sýr halloumi česnekem, olivovým olejem, kořením Zaatar a šťávou z citrónu (1 hodinu v pokojové teplotě). Na cibulový relisch nakrájejte červenou cibuli na kolečka a restujte ji 10 minut, dokud nezměkne. Potom přidejte granátové jablko a vinný ocet. Až se ocet odpaří, přisypte cukr a restujte dalších 10 minut. Nakonec přidejte nasekanou mátu.Bulgur uvařte ve slané vodě s troškou oleje (přibližně 20 minut), pak ho vychlaďte. Přidejte nakrájená rajčata, okurku a jarní cibulku, citrónovou šťávu a olivový olej. Přidejte zbytek máty a hladkolistou petržel. Bulgurový salát servírujte se sýrem halloumi, opečeným na rozpálené pánvi z obou stran. Ozdobte zbytkem granátového jablka a cibulovým relischem. |
Houbová paštika
Suroviny: 50 g sušených hub, 100 g zelené čočky (Arax), 2 šalotky, 3 lžíce oliv. oleje, 300 g hlívy ústřičné, 2 lžíce koňaku nebo portského, 2 stroužky česneku, čerstvý tymián, 200 g bílých fazolí (i z konzervy), sůl, lanýžový olej, 1 lžíce agaru |
Postup: Asi hodinu před přípravou namočte sušené houby a čočku do vody. Čočku uvařte doměkka. Mezitím orestujte na oleji šalotku dozlatova. Přidejte pokrájenou hlívu a namočené sušené houby, česnek, tymián a koňak. Restujte, dokud se všechna tekutina z hub neodpaří.Vychladlou směs smíchejte s uvařenou čočkou a fazolemi a vložte do mixéru. Nemixujte úplně dohladka, aby zůstala hrubší textura. Dochuťte solí a lanýžovým olejem. Vodu ze sušených hub vařením zredukujte, přidejte agar a nalijte ho na povrch paštiky. Ideální je připravit paštiku den dopředu, aby se všechny chutě rozležely. Servírujte ji s opečeným, ideálně žitným chlebem. |
Indická dahi bhalla
Suroviny: 100 g urat dalu (bílá čočka), 100 g chana dalu (žlutá čočka), 1 lžíce sody, 1 lžíce mletého římského kmínu, 1 lžíce mletého koriandru, 10 ks fenyklových semínek, 1 lžíce koriandrových semínek, 5 ks kari listů, 1 lžíce kurkumy, 50 g červené cibule, 10 g čerstvého koriandru, 1 chilli paprička, 4 stroužky česneku, 50 g zázvoru, 200 ml oleje, 1 lžíce garam masaly, 200 g bílého jogurtu, 20 g cukru, máta |
Postup: Čočku namočte přes noc do studené vody. Poté ji rozmixujte s trochou vody na hladkou kaši. Na rozpálenou pánev dejte veškeré zbylé ingredience a orestujte je. Vychlaďte a zamíchejte je do rozmixované směsi čočky. Přidejte jedlou sodu a ze vzniklého těsta tvarujte kuličky velikosti pingpongového míčku. Ty usmažte v rozpáleném oleji. Nechte je vychladnout a obalte je v jogurtu smíchaném s cukrem, solí a nasekanou mátou. Nechte marinovat alespoň pět hodin. |
Může se Vám hodit na službě Firmy.cz: