Hlavní obsah

Čtyři recepty z masa mladých volků

Právo, Vendula Presserová

Úžasné hovězí na Den volů. Takto vtipně nazvali v restauraci hotelu Skanzen v Modré speciální menu připravené z vynikajícího hovězího. Šéfkuchař Stanislav Slavík se s vámi podělí o čtyři recepty z masa mladých volků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Silná dršťková polévka

Foto: František Petrák, Právo

INGREDIENCE

  • 600 g hovězích drštěk
  • 200 g cibule
  • 50 g česneku
  • 70 g mleté sladké papriky
  • 150 ml oleje
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 100 g hladké mouky
  • dle chuti sůl, pepř, majoránka, kmín

POSTUP:

  • Dršťky vařte přibližně hodinu, poté je sceďte a v čerstvé vodě vařte další hodinu, opět slijte a vařte přibližně další hodinu až 1,5 hodiny.
  • Poslední vývar nevylévejte, ale použijte jej na polévku.
  • Nadrobno nakrájenou cibulku orestujte dozlatova na oleji s kmínem.
  • Poté přidejte rajský protlak, i ten mírně orestujte, poté zasypte mletou paprikou a opět mírně orestujte.
  • Orestovanou směs zalijte vývarem z uvařených drštěk. Provařte přibližně půl hodiny.
  • Na pánvi udělejte zásmažku z oleje a mouky a tím zahustěte polévku.
  • Do zahuštěné polévky vložte dršťky nakrájené na proužky a dochuťte kořením dle chuti – sůl, pepř, majoránka, česnek.
  •  Podejte s chlebem, nejlépe domácím.

Hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou

Foto: František Petrák, Právo

INGREDIENCE

  • 1500 g hovězích líček
  • 300 g cibule
  • 200 ml červeného vína
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g petržele
  • dle chuti sůl, pepř, čerstvý tymián a rozmarýn

POSTUP:

  • Očištěná a odblaněná líčka opečte na rozehřátém oleji, aby se zatáhla. Poté maso přendejte do pekáče.
  • Do hrnce s výpekem z orestovaných líček nasypejte na kostky nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, opečte dozlatova a přilijte víno, nechte základ chvíli provařit.
  • Zeleninu s vínem zalijte horkou vodou a ochuťte solí, pepřem a bylinkami.
  • Tímto základem přelijte líčka v pekáči, zakryjte a dejte do předem rozehřáté trouby na 85 °C.
  • V troubě maso táhněte přibližně 8,5 hodiny, občas zkontrolujte, zda se šťáva příliš nevypekla, a podle potřeby podlijte.
  • Když se líčka skoro rozpadají, vyndejte je z pekáče a zabalte do alobalu, aby nevychladla.
  • V pekáči zbyde výpek se zeleninou, ten zredukujte vařením na potřebné množství zhruba pro 10 osob.
  • Nakonec rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Líčka přelitá rozmixovanou šťávou podávejte se smetanovou bramborovou kaší.

Steak z hovězího pupku s cibulovou omáčkou, steakové hranolky

Foto: František Petrák, Právo

INGREDIENCE

  • 1 kg hovězího pupku
  • 250 g červené cibule
  • 150 g cibule
  • 25 g hladké mouky
  • hovězí vývar (dle potřeby)
  • 80 g másla
  • 100 ml červeného vína
  • olej k potření masa
  • dle chuti sůl, pepř, rozmarýn, tymián

POSTUP:

  • Nejprve připravte cibulovou omáčku, a to tak, že obě cibule nakrájíte na hrubší měsíčky a na másle orestujete dozlatova, poté zalijete červeným vínem a vaříte, než se víno vyvaří.
  • Dále přisypte mouku, mírně ji orestujte a zalijte vývarem. Nakonec omáčku dochuťte solí, pepřem a bylinkami.
  • Hovězí pupek očistěte a nakrájejte na steaky. Mírně je potřete olejem a vložte na rozpálený gril, pečte po každé straně přibližně tři minuty.
  • Poté maso osolte a opepřete drceným pepřem, položte na prkýnko odležet alespoň na pět minut.
  • Před servisem nakrájejte maso ostrým nožem na tenké plátky. Podávejte s domácími hranolky.

Steak Picanha s jemnou omáčkou ze zeleného pepře a koňaku s domácími bramborovými pusinkami

Foto: František Petrák, Právo

INGREDIENCE

  • 1 kg hovězího Picanha
  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • 50 g cibule
  • 25 g nakládaného zeleného pepře
  • 25 ml koňaku
  • 50 ml oleje
  • 80 ml smetany na šlehání 31%
  • 50 g másla
  • 250 ml omáčky demi glace
  • dle chuti sůl, pepř, muškátový ořech

POSTUP: 

  • Nejprve vytvořte směs na bramborové pusinky.
  • Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte, poté je namelte mlýnkem najemno, přidejte muškátový ořech, vejce a sůl dle chuti, rozmixujte v mixéru a naplňte do cukrářského sáčku.
  • Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky, ty nechte tuhnout asi hodinu v lednici.
  • Mezitím připravte pepřovou omáčku. Do rozpuštěného másla nasypte nadrobno nakrájenou cibuli, nakládaný pepř a společně orestujte dozlatova. Zalijte koňakem a omáčkou demi glace, provařte pět minut a zalijte smetanou, vařte dalších pět minut a zároveň dochuťte solí a pepřem.
  • Pusinky vložte do trouby rozehřáté na 250 °C a upečte je dozlatova, přibližně 10 minut.
  • Na rozpálený gril vložte steaky (200–250 g) a pečte je po každé straně asi čtyři minuty dle tloušťky steaku a požadavku na propečení.
  • Poté osolte a opepřete drceným pepřem a nechte maso na prkýnku odležet alespoň pět minut. Podávejte s pusinkami a pepřovou omáčkou v omáčníku.

Může se vám hodit na Seznamu:

Související témata:

Související články

Čtyři nejproslulejší recepty z Francie

Zveme vás do překrásného prostředí hotelu Chateau Kotěra v Ratboři u Kolína. Obklopeni skvělou architekturou světoznámého architekta Jana Kotěry si pochutnáte...

Výběr článků

Načítám