Článek
Silná dršťková polévka
INGREDIENCE
- 600 g hovězích drštěk
- 200 g cibule
- 50 g česneku
- 70 g mleté sladké papriky
- 150 ml oleje
- 50 g rajčatového protlaku
- 100 g hladké mouky
- dle chuti sůl, pepř, majoránka, kmín
POSTUP:
- Dršťky vařte přibližně hodinu, poté je sceďte a v čerstvé vodě vařte další hodinu, opět slijte a vařte přibližně další hodinu až 1,5 hodiny.
- Poslední vývar nevylévejte, ale použijte jej na polévku.
- Nadrobno nakrájenou cibulku orestujte dozlatova na oleji s kmínem.
- Poté přidejte rajský protlak, i ten mírně orestujte, poté zasypte mletou paprikou a opět mírně orestujte.
- Orestovanou směs zalijte vývarem z uvařených drštěk. Provařte přibližně půl hodiny.
- Na pánvi udělejte zásmažku z oleje a mouky a tím zahustěte polévku.
- Do zahuštěné polévky vložte dršťky nakrájené na proužky a dochuťte kořením dle chuti – sůl, pepř, majoránka, česnek.
- Podejte s chlebem, nejlépe domácím.
Hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou
INGREDIENCE
- 1500 g hovězích líček
- 300 g cibule
- 200 ml červeného vína
- 150 ml slunečnicového oleje
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 150 g petržele
- dle chuti sůl, pepř, čerstvý tymián a rozmarýn
POSTUP:
- Očištěná a odblaněná líčka opečte na rozehřátém oleji, aby se zatáhla. Poté maso přendejte do pekáče.
- Do hrnce s výpekem z orestovaných líček nasypejte na kostky nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, opečte dozlatova a přilijte víno, nechte základ chvíli provařit.
- Zeleninu s vínem zalijte horkou vodou a ochuťte solí, pepřem a bylinkami.
- Tímto základem přelijte líčka v pekáči, zakryjte a dejte do předem rozehřáté trouby na 85 °C.
- V troubě maso táhněte přibližně 8,5 hodiny, občas zkontrolujte, zda se šťáva příliš nevypekla, a podle potřeby podlijte.
- Když se líčka skoro rozpadají, vyndejte je z pekáče a zabalte do alobalu, aby nevychladla.
- V pekáči zbyde výpek se zeleninou, ten zredukujte vařením na potřebné množství zhruba pro 10 osob.
- Nakonec rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Líčka přelitá rozmixovanou šťávou podávejte se smetanovou bramborovou kaší.
Steak z hovězího pupku s cibulovou omáčkou, steakové hranolky
INGREDIENCE
- 1 kg hovězího pupku
- 250 g červené cibule
- 150 g cibule
- 25 g hladké mouky
- hovězí vývar (dle potřeby)
- 80 g másla
- 100 ml červeného vína
- olej k potření masa
- dle chuti sůl, pepř, rozmarýn, tymián
POSTUP:
- Nejprve připravte cibulovou omáčku, a to tak, že obě cibule nakrájíte na hrubší měsíčky a na másle orestujete dozlatova, poté zalijete červeným vínem a vaříte, než se víno vyvaří.
- Dále přisypte mouku, mírně ji orestujte a zalijte vývarem. Nakonec omáčku dochuťte solí, pepřem a bylinkami.
- Hovězí pupek očistěte a nakrájejte na steaky. Mírně je potřete olejem a vložte na rozpálený gril, pečte po každé straně přibližně tři minuty.
- Poté maso osolte a opepřete drceným pepřem, položte na prkýnko odležet alespoň na pět minut.
- Před servisem nakrájejte maso ostrým nožem na tenké plátky. Podávejte s domácími hranolky.
Steak Picanha s jemnou omáčkou ze zeleného pepře a koňaku s domácími bramborovými pusinkami
INGREDIENCE
- 1 kg hovězího Picanha
- 1 kg brambor
- 1 vejce
- 50 g cibule
- 25 g nakládaného zeleného pepře
- 25 ml koňaku
- 50 ml oleje
- 80 ml smetany na šlehání 31%
- 50 g másla
- 250 ml omáčky demi glace
- dle chuti sůl, pepř, muškátový ořech
POSTUP:
- Nejprve vytvořte směs na bramborové pusinky.
- Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte, poté je namelte mlýnkem najemno, přidejte muškátový ořech, vejce a sůl dle chuti, rozmixujte v mixéru a naplňte do cukrářského sáčku.
- Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky, ty nechte tuhnout asi hodinu v lednici.
- Mezitím připravte pepřovou omáčku. Do rozpuštěného másla nasypte nadrobno nakrájenou cibuli, nakládaný pepř a společně orestujte dozlatova. Zalijte koňakem a omáčkou demi glace, provařte pět minut a zalijte smetanou, vařte dalších pět minut a zároveň dochuťte solí a pepřem.
- Pusinky vložte do trouby rozehřáté na 250 °C a upečte je dozlatova, přibližně 10 minut.
- Na rozpálený gril vložte steaky (200–250 g) a pečte je po každé straně asi čtyři minuty dle tloušťky steaku a požadavku na propečení.
- Poté osolte a opepřete drceným pepřem a nechte maso na prkýnku odležet alespoň pět minut. Podávejte s pusinkami a pepřovou omáčkou v omáčníku.
Může se vám hodit na Seznamu: