Článek
Quiche lorraine (lotrinský slaný koláč)
INGREDIENCE
- 150 g hl. mouky
- 3 vejce
- 75 g másla
- 150 g uzené slaniny
- 125 g creme fraîche
- špetka muškátového oříšku
- nastrouhaný sýr podle chuti
- sůl
- pepř
- salát k podávání
POSTUP:
- Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte důlek. Přidejte špetku soli, 1 vejce a máslo nakrájené na kostičky. Vypracujte hladké těsto a udělejte z něj kouli.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 3 hodiny do lednice.
- Těsto rozválejte na placku silnou asi 3 mm a vyložte jím koláčovou formu o průměru 18 cm vytřenou máslem. Přečnívající okraje oddělte přitisknutím válečku na hranu formy. Těsto propíchejte vidličkou.
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Slaninu bez kůže nakrájejte na kostičky a lehce opečte.
- Zbývající vejce smíchejte s creme fraîche, nastrouhaným muškátovým oříškem, pepřem a trochou soli.
- Těsto ve formě posypte slaninou a sýrem a přelijte směsí vajec a creme fraîche.
- Pečte 25 minut.
- Koláč podávejte horký, například s lístky salátu s francouzským vinaigrettem (zálivkou z vinného octa a olivového oleje).
Creme fraîche – přesně přeloženo jde o čerstvou smetanu. Je z kravského mléka a musí obsahovat nejméně 30 % tuku v sušině a nejvýše 15 % mléčného cukru (laktózy). Tekutá – liquide, je obdobou naší smetany ke šlehání, hustou, épaisse, pak lze přirovnat k české zakysané smetaně. Pokud není uvedeno jinak, používejte tekutou creme fraîche.
Francouzská tradiční cibulačka s máslovými krutony a sýrem Gruyere
INGREDIENCE
- 400 g bílé cibule
- 400 g červené cibule
- 100 g másla
- 300 ml červeného vína (merlot)
- 50 ml Creme de Cassis (likér z černého rybízu)
- 2 l kuřecího vývaru
- 100 g sýru Gruyere
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- tymián
- sůl
- bageta
POSTUP:
- Červenou a bílou cibuli nakrájejte na měsíčky a restujte zvolna na polovině másla asi hodinu.
- Orestovanou cibuli zalijte vínem a likérem Creme de Cassis, přidejte koření (bobkový list, nové koření, pepř, tymián – nepřehánět) a nechte zredukovat na polovinu.
- Přilijte vývar a asi půl hodiny vařte. Osolte dle potřeby.
- Bagetu nakrájejte na 1,5cm plátky, opečte je na másle.
- Polévku servírujte do teplovzdorných šálků, navrch každé porce položte plátek opečené bagety a sýr. Zapečte v grilu nebo v troubě.
Tarte Tatin (francouzský jablečný koláč)
INGREDIENCE
- 2 kg oloupaných jablek
- 200 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 300 g listového těsta
POSTUP:
- Cukr s máslem svařte na karamel, nalijte ho do vyšší koláčové formy (můžete použít i pánev, která se dá vložit do trouby).
- Jablka oloupejte, rozpulte, zbavte jádřinců a naskládejte na výšku do formy na karamel.
- Překryjte rozváleným listovým těstem, propíchejte ho nožem.
- Pečte v rozpálené troubě dozlatova při teplotě 170 °C hodinu a dvacet minut.
- Upečený koláč nechte 10 minut odstát, slijte přebytečný sirup a vyklopte na vhodný talíř nebo tác.
Coq au vin de Bourgogne, macaronis et truffes d‘ici (kohout na víně s makarony a plátky lanýže)
INGREDIENCE
- 1 kohout (cca 3,5 kg)
- 500 g mrkve
- 5 cibulí
- 1 palička česneku
- 100 ml Marc de Bourgogne (pálenka z vína)
- 1,5 l silného burgundského červeného vína
- 75 g hl. mouky
- 200 ml olivového oleje
- 1 lžíce kakaa
- tymián
- bobkový list
- hřebíček
- lanýž
- makarony
- sůl a pepř
POSTUP:
- Kohouta naporcujte, aby každá osoba měla dva kusy masa.
- Mrkev nakrájejte na kousky, cibuli na půlky a spolu s porcemi kohouta a stroužky česneku dejte do mísy.
- Přidejte koření, pálenku a víno, trochu soli a pepře a nechte marinovat nejméně 48 hodin.
- Kusy kohouta vyndejte z marinády (tu odložte zatím stranou), nechte oschnout a obalte v mouce.
- Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci, který je možné dát do trouby, a kusy kohouta na něm opékejte nejméně 12 minut, poté vyjměte.
- Zeleninu vyndejte z marinády a nechte oschnout.
- Marinádu přiveďte k varu a proceďte jemným sítem.
- Zeleninu opečte na zbývajícím oleji po kohoutovi.
- Poprašte kakaem a dobře promíchejte.
- Kusy kohouta položte navrch a přelijte marinádou.
- Přiveďte k varu, poté hrnec přemístěte do předehřáté trouby na 160 °C a duste 2 až 3 hodiny.
- Hotového kohouta vyndejte a udržujte v teple. Omáčku proceďte jemným sítem a nechte zredukovat, dochuťte solí a pepřem.
- Makarony uvařte al dente.
- Lanýže nakrájejte na plátky.
- Makarony a kusy kohouta upravte na talíře, posypejte lanýži a přelijte omáčkou.
Může se vám hodit na Seznamu: