Článek
Možná se po nich tloustne, možná obsahují nezdravé složky, možná jen vyšla z módy. Anebo je nějaký snob zařadil na černou listinu a nikdo nemá odvahu nahlas říct, že císař je nahý a smažák dobrý. Zbláznil se svět? Odpověď je na vás.
Každopádně vám přejeme, abyste si na čtyřech receptech, které se dají zařadit do této kategorie, opravdu pochutnali.
Holandský řízek
INGREDIENCE
- 750 g mletého vepřového bůčku (lze míchat s plecí)
- 200 g sýru gouda (eidam)
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- pepř, sůl
- olej na smažení
Trojobal
- hladká mouka
- 2 vejce
- 3 lžíce mléka
- strouhanka
- sůl
POSTUP:
- Mleté vepřové promíchejte s mlékem, nastrouhaným sýrem a ostatními surovinami a nechte hodinu odležet v ledničce. (Jiná verze radí nechat maso namočené v mléce v lednici přes noc, teprve poté přidat ostatní suroviny.)
- Z masové směsi tvarujte mokrýma rukama oválné řízky asi 1 cm tlusté.
- Obalte je v trojobalu: mouka, vejce rozšlehané s mlékem a solí, strouhanka. Obalení můžete zopakovat.
- Holanďany vkládejte do rozpáleného oleje a zvolna usmažte. Ideální přílohou je bramborová kaše.
Plněný bramborák
INGREDIENCE
- 750 g brambor
- 2 vejce
- 180 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- sůl, pepř
- olej na smažení
- 200 g vymačkaného kysaného zelí
- 150 g uzeného masa
POSTUP:
- Oloupané brambory nastrouhejte, slijte přebytečnou tekutinu.
- Promíchejte s ostatními surovinami, česnek prolisujte, majoránku promněte v dlaních.
- Připravte si náplň: zelí smíchejte s kostičkami uzeného.
- V pánvi rozehřejte olej a do něj v tenké vrstvě rozprostřete bramborákové těsto.
- Zespodu zlatavý bramborák otočte, střed pokryjte náplní a druhou vrstvou těsta na bramborák.
- Když je bramborák zespodu upečený, otočte ho a zvolna usmažte i z druhé strany.
3 varianty náplní:
- Nudličky z kuřecích prsou orestované s cibulí, slaninou, česnekem a majoránkou.
- Mleté maso orestované s rajčaty, paprikami, cibulí, jalapeňos a tymiánem.
- Houby s cibulí, mletým krůtím masem a vajíčkem vydušené do husté konzistence.
Tip: Do těsta na bramborák přidejte nastrouhanou dýni v poměru s bramborami 1:3.
Krupicová kaše
INGREDIENCE - násobte počtem strávníků
- 40 g dětské krupice
- 250 ml mléka
- špetka soli
Navrch
- lžíce másla
- lžíce cukru krupice
- 1 kávová lžička skořice nebo podle chuti kakao
- nastrouhaná čokoláda
- ovoce
POSTUP:
- Do kastrůlku s nepřilnavým dnem nalijte větší část mléka a za stálého míchání na mírném ohni zahřívejte.
- Ve zbylém studeném mléce rozmíchejte metličkou krupici, přidejte špetku soli a směs přilijte do horkého mléka.
- 2 minuty za stálého míchání vařte.
- Kaši nalijte na talíř, posypejte cukrem a skořicí nebo kakaem a navrch rozložte plátky másla.
- Dochuťte sezonním ovocem nebo kompotem.
Krupicová kaše se objevila i ve svatebním menu Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským. Podle tradice měli pak mít novomanželé tolik dětí, kolik bylo zrnek v kaši. Jedno zrnko se jim vydařilo mimořádně: syn Karel IV.
Dříve narození ji nazývali pohádkou mládí. Ne náhodou, vyrostly na ní celé generace. Řídkou kašičkou z flašky se cpala mimina. Pro batolata, předškoláčky i školáky to bývala vydatná večeře. Pěkně s máslem a spoustou cukru. Na nich hodně záleží, na jakou energetickou hodnotu se kaše vyšplhá. Může to být až 2500 kJ v jednom hlubokém talíři. Tedy opravdu comfort food.
Co kaše přináší kromě benefitů z mléka? Krupice se vyrábí mletím semen tvrdé odrůdy pšenice na hrubší částice, do jídla se tak dostane vláknina i bílkoviny. Dětská krupička je jemnější, lépe stravitelná, ale nutričně trošku chudší.
Stravitelnost zlepšíte, když krupici namočíte na hodinu do mléka. Vařit lze i z pohankové nebo špaldové krupice a kokosového či sójového mléka.
Nepečený dort z piškotů
INGREDIENCE
- balíček dětských piškotů
- 1 ananasový kompot
- 2 banány
- sklenka višňového džemu
- 2 vanilkové pudinky
- 1 l plnotučného mléka
- 250 g tučného tvarohu
- 6 lžic cukru krupice
- (griotka nebo tuzemák, podle chuti)
- šlehačka k podávání
- ovoce na ozdobení (kakao na posypání)
POSTUP:
- Dortovou formu vyložte potravinovou fólií (lze použít i mísu). Polovinu piškotů namažte džemem a slepte je s nenamazanými.
- Rozložte je do formy střídavě s nakrájenými banány a kousky ananasu. (Piškoty můžete pokropit alkoholem, pouze ve verzi pro dospělé.)
- Šťávu z kompotu rozmíchejte s tvarohem.
- Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte pudink: větší část mléka zahřejte k varu, nalijte do něj pudinkový prášek metličkou rozmíchaný s cukrem ve zbytku studeného mléka a za stálého míchání povařte.
- Pudink nechte trochu zchladnout zakrytý fólií, aby se nevytvořil škraloup. Poté ho rozmíchejte s ananasovým tvarohem a vzniklý krém nalijte na piškoty s ovocem.
- Formou několikrát poklepejte o podložku, aby se pudink dostal do mezer. (Také můžete střídat vrstvy, nejdřív piškoty, pak krém, zase piškoty, krém…)
- Nechte odležet v lednici do druhého dne. Povrch ozdobte ovocem (dle chuti i kakaem). Podávejte se šlehačkou.
Do dortu je samozřejmě možné použít i jiné kompoty a sezonní ovoce.
Jak vzít comfort food na milost |
---|
Tučné nejezte příliš často, strava by měla být pestrá. |
Při smažení nepřepalujte tuky. |
Zamyslete se nad zdravějšími variantami, například zahuštění omáčky rozmixovanou zeleninou, cuketou, tatarka odlehčená jogurtem, osušení smaženého řízku od tuku ubrouskem ap. |
A pokud jde o tolik diskutovaný smažený sýr: patří nejen do české, ale třeba i do francouzské gastronomie. Eidam je původně holandský sýr. Usmaží-li se na kvalitním oleji, není důvod, proč se za něj stydět a proč si ho občas nedopřát, přestože je hodně kalorický. |
Co se děje ve světě gastronomie. Do středu pozornosti se dostává comfort food
Komfortní jídlo, které má přidanou emocionální hodnotu, může být reakcí na stres, ale jí se často prostě pro radost, pro zážitek.
Termín vznikl před více než padesáti lety v USA, rozšířil se do světa, u nás se výrazně módním stal až v současnosti. A má tady spíše negativní zabarvení.
Prasárničky jsou ryze českým trendem. Proč bychom se však měli stydět, že nám pokrm chutná, přestože pažitka v něm není nakrájená přesně na milimetrové kousíčky? Navíc comfort food se dělí do více kategorií, z nichž jedna spatřuje komfort například v jednoduché přípravě a další zahrnuje naopak komplikované, chutné a zároveň zdravé jídlo připravené v luxusní restauraci nebo gastroturismus, cestování za kulinárními zážitky.