Hlavní obsah

Čokoládě se o Vánocích nevyhýbejte

COLUMBUS

Dobrá zpráva pro všechny milovníky čokolády. Před Vánocemi se nemusíte bát o své zdraví, naopak. Američtí experti dokázali, že pravidelná denní konzumace čokolády výrazně snižuje riziko vzniku krevních sraženin

Článek

Vědci z americké John Hopkins University testovali dobrovolníky, "čokoholiky", kteří byli vyloučeni z jiné studie, protože nebyli schopni či ochotni se své oblíbené pochoutky ani dočasně vzdát. Původní výzkum se týkal vlivu aspirinu na krevní destičky, které jsou klíčové pro srážlivost krve.

Ukázalo se že, 139 lidí muselo být ze studie vyloučeno, protože nebyli schopni dodržet dočasný zákaz pojídání čokolády. Vědci tyto čokoholiky užili k testování starší domněnky, podle které hořká čokoláda přispívá ke snižování krevního tlaku a má i další příznivé účinky na krevní oběh.

"Trocha čokolády nebo horké kakao jako součást každodenní stravy s velkou pravděpodobností prospívá zdraví. Tedy pokud lidé konzumují kvalitní, nikoli levnou čokoládu, která obsahuje náhražky nebo hodně másla a cukru," říká profesorka Diane Beckerová, která výzkum iniciovala.

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Žena sladká jako čokoláda

Tváře ženy v čokoládovém pojetí to je název výstavy fotografií nejen předních českých tvůrců, ale i studentů fotografie a fotografických nadšenců. Výstava...

Čokoláda snižuje rizika ucpávání tepen

Malé množství černé čokolády denně funguje stejně jako aspirin na snižování srážlivosti krve a tím zmírněňuje rizika ucpání tepen vedoucí k srdečním infarktům....

Proč milujeme čokoládu...

Čokoláda je pro mnohé z nás "mor" Myslíme na ni kudy chodíme, dokud si vysněnou tabulku nekoupíme. Spousta lidí netuší, že tato pochoutka byla v minulosti...

Výběr článků

Načítám