Článek
Vědci z americké John Hopkins University testovali dobrovolníky, "čokoholiky", kteří byli vyloučeni z jiné studie, protože nebyli schopni či ochotni se své oblíbené pochoutky ani dočasně vzdát. Původní výzkum se týkal vlivu aspirinu na krevní destičky, které jsou klíčové pro srážlivost krve.
Ukázalo se že, 139 lidí muselo být ze studie vyloučeno, protože nebyli schopni dodržet dočasný zákaz pojídání čokolády. Vědci tyto čokoholiky užili k testování starší domněnky, podle které hořká čokoláda přispívá ke snižování krevního tlaku a má i další příznivé účinky na krevní oběh.
"Trocha čokolády nebo horké kakao jako součást každodenní stravy s velkou pravděpodobností prospívá zdraví. Tedy pokud lidé konzumují kvalitní, nikoli levnou čokoládu, která obsahuje náhražky nebo hodně másla a cukru," říká profesorka Diane Beckerová, která výzkum iniciovala.