Hlavní obsah

Čokoláda významně prospívá srdci a cévám

Novinky, Korzo/P
WASHINGTON

Čerstvý lékařský výzkum prokázal, že čokoláda pomáhá srdci tlouci déle a silněji. Obsahuje totiž několik stovek různých chemických látek, mezi nimiž nechybějí flavonoidy, přítomné také v červeném víně a zeleném čaji, které podporují cirkulaci krve, snižují tlak a které zlepšují celkovou kondici lidského srdce.

Foto: Iva Mošnová

Vystoupení skupiny Söndörgő 10. 7. 2014 v Jablonci n. N.

Článek

"Piji čokoládu denně, protože mě činí šťastným, moje srdce ožívá," prohlásil slovy jedné aztécké písně Francisco X. Alarcon z Kalifornské univerzity v Davisu.

Podle odborníků je nejvíce flavonoidů v kvalitním středoamerickém kakau. Pokud jsou cukrovinky z bílé, mléčné nebo jinak upravené čokolády, procento těchto účinných látek se snižuje.

Tuky škodí

Také je třeba brát v úvahu, že mnohé sladkosti nabízejí vyjma kakaa, respektive čokolády, také řadu nasycených tuků a příliš cukru, takže jejich nadměrná konzumace může naopak škodit.

Pokud se tedy rozhodnete využít zdraví skryté v kakau, měli byste konzumovat buďto přímo tento prášek rozpuštěný v mléce, nebo sáhnout spíše po hořké čokoládě. Ta má totiž méně tuku i cukru a přitom si zachovává vysoký obsah kakaa a v něm obsažených flavonoidů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám