Hlavní obsah

Čokoláda pomáhá proti infarktu

LONDÝN

Britští lékaři provádějí studii, která by měla potvrdit názor, že čokoláda snižuje riziko infarktu, a to především u žen s cukrovkou. Čokoláda vyrobená z kakaových zrn obsahuje přírodní látky flavonoidy, které regenerují a zpevňují cévy.

Foto: Novinky

Dobrá zpráva pro všechny mlsouny - čokoláda je zdravá.

Článek

Vědci z britské univerzity University of East Anglia v současné době prověřují teorii, že dodání flavonoidů do potravy poskytuje doplňkovou léčbu kardiovaskulárních chorob. Riziko smrti kvůli tomuto onemocnění ohrožuje zvláště ženy s cukrovkou a zvlaště po menopauze.

Lékaři sledují 150 žen do 70 let, které trpí cukrovkou typu B a které více než rok užívají léky na snížení hladiny cholesterolu. Jejich studie by měla potvrdit, že přírodní flavonoidy s popsanými vlastnostmi mohou významným způsobem působit při prevenci chorob majících svůj původ v oxidačním poškození biologických struktur (ateroskleróza, kardiovaskulární onemocnění).

Vhodný způsob stravování a příjem potravin s vyšším obsahem flavonoidů by mohl pomoci při léčbě těchto chorob a předcházení jim. Tato cesta ke zvýšení příjmu antioxidantů je zřejmě vhodnější než podávání samotných antioxidačních preparátů jako vitamín C a E.

Všeho s mírou, i čokolády

"Blahodárný účinek flavonoidů na kardiovaskulární systém se předpokládá již dlouhou dobu," komentuje první výsledky nové studie MUDr. Martin Gadireddi ze společnosti Synlab, provozující největší síť humánních laboratoří u nás.

Zároveň ale lékař dodává: "Přestože flavonoidy jsou obsaženy i v jiných potravinách - borůvkách, černém a zeleném čaji a červeném víně, nejvíce je jich v hořké čokoládě. Díky novým výrobním metodám jsou dnes výrobci schopni vyrobit tmavou čokoládu s obsahem 95% původních flavonoidů."

Pacienti však musí však mít na paměti, že čokoláda vedle prospěšných látek obsahuje i hodně tuku a proto musí být konzumována opatrně. Její konzumace by měla být součástí vyvážené diety, bohaté na ovoce a zeleninu, s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a s množstvím kalorií, odpovídající potřebám zdravého organismu.

Související témata:

Související články

Touha po čokoládě není genetická

Lidé mají odlišnou střevní mikrofóru a tím i různou touhu zakousnout se do čokolády. Pokud tu osídlí určitý typ mikroorganismů, vyvolává chuť na čokoládu....

Odpírání si čokolády vede k jo-jo efektu

Odpírat čokoládu by si neměly ani ženy, které se snaží zhubnout. Podle britských vědců si tím totiž ještě více škodí. Pokud si žena tu a tam čokoládu dopřeje,...

Výběr článků

Načítám