Hlavní obsah

Co dělat s vykoledovanými vajíčky

Novinky, Dana Sokolová

Zůstalo vám doma po koledě velké množství vařených vajec a nevíte co s nimi? Připravili jsme pro vás hned několik různorodých receptů, díky čemuž vám chuť vajec nezevšední.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci považují vejce za superpotravinu.

Článek

Odborníci vejce považují za superpotravinu, jelikož obsahují vitamíny všech skupin (s výjimkou céčka), minerální látky, stopové prvky, ale také biologicky hodnotnější bílkoviny než jsou ty z masa a mléka. Jsou v nich totiž hojně zastoupeny esenciální aminokyseliny, které si nedokážeme syntetizovat a přitom se bez nich neobejdeme.

Navíc vajíčko má energetickou hodnotu 332- 387 kJ., což je jen o něco víc, než má jedno velké jablko. Hodí se tak i pro hubnutí.

Salát Fantazie
Suroviny: 4 vajíčka, 150 g okurek Efko Delikates, ½ salátové okurky 50 g rukoly, 30 g hnědé čočky, 30 g tmavé zelené čočky, 20 g červené čočky, ½ červené cibule, 2 krajíce tmavého toustového chlebadresing: 150 g zakysaná smetana, 1 lžíce ostré hořčice, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce nasekaných bylinek (petržel, estragon, kopr, pažitka, kerblík)
Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme na kolečka. Čočku vaříme postupně – nejdříve tmavě zelenou, po pár minutách k ní přidáme hnědou a nakonec červenou čočku a vše uvaříme do měkka. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Salátovou okurku spolu se sterilovanou okurkou nakrájíme na tenoučké nudličky (julliene).Toustový chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opražíme. Rukolu s okurkami, cibulkou a vajíčky střídavě pokládáme na talířek, proložíme opraženými toustovými krutonky a vařenou čočkou. Podáváme s dresingem, který připravíme smícháním zakysané smetany, ostré hořčice, citrónové šťávy a na jemno nasekaných bylinek.
Plněná vejce s tuňákem
Suroviny: 8 vajec, 100 g tuňáka ve vlastní šťávě (konzerva), 2 lžíce smetany ke šlehání, 2 lžičky mírně ostré hořčice, čerstvě mletý muškátový oříšek, 1 lžička citrónové šťávy, 100 g kaviáru, 75 g portuláku nebo polníčku na ozdobu, sůl
Vejce povaříme 7–8 minut, zchladíme, oloupeme a necháme vychladnout.Tuňáka rozmačkáme vidličkou, vajíčka podélně rozpůlíme, žloutek vyjmeme a nastrouháme. Žloutky a tuňáka ušleháme do krému, přilijeme smetanu a dochutíme hořčicí, solí, muškátovým oříškem a citrónovou šťávou.Krém naplníme do zdobícího sáčku a nastříkáme do vaječných bílků. Vejce ozdobíme kaviárem.Polníček opereme, přebereme listy a opatrně vytřepáme vodu. Listy rozložíme na tác a na ně dekorativně upravíme plněná vejce.
Plněná pikantní vejce
Suroviny: 6 vajec, 50 g hlávkového salátu, 5 snítek kerblíku, 2 lžičky hořčice, 0 g filé z tresky,1 lžička citrónové šťávy, 1 lžička rajčatového protlaku a 2 plátky citrónu na zdobení
Postup: Vejce uvaříme natvrdo. Necháme vychladnout. Mezitím opereme salát s kerblíkem a necháme okapat. Potom oloupeme vejce, podélně je přepůlíme a opatrně vyjmeme žloutky, které utřeme s hořčicí. Filé rozmačkáme vidličkou a s citrónovou šťávou je utřeme. Ochutíme je rajčatovým protlakem, kečupem a solí. Vaječným krémem naplníme sáček s trubičkou. Plníme vajíčka. Upravíme mísu salátem, citrónem a kerblíkem.Tip: vejce lze ozdobit i uzeným lososem
Obalovaná vejce
Suroviny: 7 velkých vajec, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule - nakrájená nadrobno, 250 g nastrouhané mrkve, 2 lžíce kari pasty, 200 g strouhanky, 85 g oříšků kešu, jemně nasekaných, sůl a pepř na dochucení
Vařte šest vajec cca 5 minut, pak vajíčka rychle zchlaďte pod studenou vodou a opatrně oloupejte.Na oleji osmažte dorůžova cibulku, přidejte mrkev a opékejte ještě deset minut. Vmíchejte kari pastu a přisypte strouhanku. Sejměte ze sporáku a nechte směs vychladnout. Přidejte zbylé vejce, osolte a okořeňte.Směs rozdělte na šest dílů a obalte jí vařená vejce. Pracujte rukama namočenýma ve studené vodě. Nakonec vejce obalte v oříšcích kešu. Rozpalte troubu na 190 °C.Obalená vejce položte na plech pokrytý pečicím papírem a pečte je, až budou pěkně křupavá; nemělo by to trvat déle než dvacet minut. Potom je vyjměte z trouby a velmi ostrým nožem rozpulte.
Barevná mozaika
Suroviny: 100 ml láku z okurek, 100 g majonézy, 100 g jogurtu, 4 vejce uvařená natvrdo, 200 g okurek Efko Delikates, 50 g tenkých plátků šunky, ½ mrkve, citrónová šťáva, sůl, 20 g práškové želatiny
Jednu okurku a mrkev nakrájíme na co nejjemnější nudličky (julliene), nudličky z mrkve krátce povaříme v osolené vodě, přecedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat.Želatinu nasypeme do tlustostěnné sklenice a zalijeme 50 ml studené vody a rychle a dobře promícháme, aby želatina nabobtnala. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do mikrovlnné trouby rozpustit (nesmí se vařit!).30 ml láku z okurek lehce nahřejeme a dáme do ní ¼ želatiny. Přidáme k tomu nudličky okurek a mrkve, promícháme a nalijeme to do formy a necháme ztuhnout. Do další mísy namícháme majonézu s jogurtem a nejlépe ve vodní lázni necháme směs lehce nahřát, aby měla alespoň 25-30 stupňů Celsia a přimícháme do směsi zbytek rozpuštěné želatiny. Mezitím nakrájíme 2 vajíčka a zbylé okurky na kostičky, šunku nakrájíme na nudličky a vše přidáme ke směsi. Můžeme dochutit citrónovou šťávou a solí.Na závěr vlijeme tuto směs na zatuhlý základ želatiny se zeleninou. Tlačenku zakryjeme potravinovou fólií a dáme do chladu na 4 – 5 hodin ztuhnout. Před podáváním nahřejeme formu pod teplou vodou dnem vzhůru, vyklopíme a ostrým nožem krájíme na jednotlivé plátky, které můžeme dozdobit rukolou či jinou oblíbenou bylinkou.
Sekaná plněná vejci
Suroviny: 1 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího), 2 vejce, 1 housku, mletou papriku, sůl, pepř, 1 cibuli, strouhanku, česnek, čtyři vejce uvařená natvrdo a dvě papriky
Cibuli nakrájejte nadrobno. Housku namočte do mléka. Mleté maso smíchejte s cibulí, vejci a vymačkanou houskou. Osolte, ochuťte pepřem, paprikou a česnekem. Formu na srnčí hřbet vymažte tukem, vysypejte strouhankou a na dno dejte polovinu masové směsi. Mírně promáčkněte hřbetem ruky, aby ve středu nádoby vznikla podélná prohlubeň, do ní vložte vejce uvařená natvrdo obložená různobarevnými proužky paprik. Překryjte zbylým masem. Pečte asi hodinu v troubě vyhřáté na 175 °C.Tip: Lze přidat i plátky šunky
Hovězí závitky s vejcem
Suroviny: 4 hovězí plátky, 4 g slaniny, 2 vejce uvařená natvrdo, 30 g sádla, 1 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, mletý pepř, sůl, kousek masoxu
Hovězí plátky rozklepeme do šířky, osolíme, opepříme, poklademe polovinou dávky slaniny pokrájené na tenké plátky a půlkami vařených vajec, stočíme v závitky, upevníme jehlami na závitky a obalíme v mouce. Zbylou slaninu pokrájíme na kostičky, rozškvaříme na sádle, vmícháme cibuli pokrájenou na drobné kostičky, rozškvaříme na sádle, vmícháme cibuli pokrájenou na drobné kostičky a usmažíme ji dozlatova. Přidáme závitky, opečeme je po všech stranách, podlijeme trochou vody a dusíme. Při dušení závitky obracíme, podléváme trochou vody a přidáme koření. Podáváme s vařenými brambory nebo s dušenou rýží a se zeleninovým salátem.
Vajíčková pomazánka
Suroviny:  2 vajíčka natvrdo, 120 g okurek Efko Delikates, 50 g nivy 100 g jemného měkkého tvarohu (z vaničky), 30 g anglické slaniny, sůl, pepř
Vajíčka a okurky nakrájíme na jemné kostičky (nebo nastrouháme nahrubo), na jemném struhadle nastrouháme nivu. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, opražíme ji na pánvi a necháme zchladnout. Zamícháme vajíčka, okurky, nivu a tvaroh a vše dochutíme solí a pepřem. 2/3 anglické slaniny přimícháme ke směsi a zbylou použijeme na ozdobu. Dozdobíme oblíbenými bylinkami a nahrubo nastrouhanou okurkou.
Pomazánka s rybičkami
Suroviny: 1 konzerva sardinek v oleji, 2 vajíčka natvrdo vařená 100 g okurek Efko Delikates, 2 lžíce pomazánkového másla nebo tvarohu, sůl, čerstvě mletý pepř, citrónová šťáva na dochucení, špetka ostré hořčice, 1/3 paprikového lusku – oranžového
Vidličkou rozmačkáme rybičky, smícháme je s pomazánkovým máslem nebo měkkým tvarohem, okurku nastrouháme nahrubo, papriku nakrájíme na jemné kostičky a vše spolu pečlivě promícháme. Mažeme na tmavé pečivo, můžeme dozdobit ředkvičkou, petrželkou a nahrubo nastrouhanou sterilovanou okurkou.
Související témata:

Související články

Jak o Velikonocích nepřibrat

Velikonoční svátky jsou, podobně jako ty vánoční, velkou zatěžkávací zkouškou pro náš organismus. Stoly se prohýbají jídlem a pitím. Lákají nás nejen barevná...

Výběr článků

Načítám