Článek
Bruschetta s piniovými oříšky
INGREDIENCE
- 1 ciabatta
- 4 větší vyzrálá rajčata
- svazek čerstvé bazalky
- sůl
- pepř
- 3 stroužky česneku
- olivový olej na potírání
- piniové oříšky podle chuti
POSTUP:
- Pečivo nakrájíme na plátky, ty opečeme na pánvi do zhnědnutí.
- Mezitím si připravíme rajčatovou směs.
- Rajčata nakrájíme na drobné kostičky, bazalku najemno nasekáme a spolu se solí a pepřem důkladně, ale zlehka promícháme. Na závěr přidáme nadrobno nakrájený česnek a opražené a nadrcené piniové oříšky.
- Po vyndání z pánve potřeme olivovým olejem a bohatě nazdobíme rajčatovou směsí.
- Na závěr posypeme praženými piniovými oříšky a můžeme podávat.
Krémová kulajda se zastřeným vejcem a čerstvým koprem
INGREDIENCE
- 1 cibule
- 200 g mrkve
- 200 g petržele
- 200 g celeru
- čerstvý kopr
- sterilované hříbky
- 4 vejce
- 100 g másla
- 250 ml smetany
- 750 ml vývaru nebo vody
- ocet
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Oloupeme cibuli a očistíme kořenovou zeleninu.
- Cibuli i zeleninu nakrájíme nadrobno a orestujeme dozlatova na másle.
- Zalijeme vývarem, smetanou a uvaříme doměkka.
- Rozmixujeme a ochutíme solí a pepřem.
- Ve vroucí vodě s octem připravíme zastřená vejce (cca 4 minuty).
- Do talíře vložíme zastřená vejce, sterilované hříbky a vše zalijeme krémovou kulajdou. Ozdobíme čerstvým koprem.
Grilované halloumi s melounovým dipem
INGREDIENCE
- 1/4 melounu (200 ml v tekutém stavu)
- 200 g sýru halloumi
- 2 lžíce třtinového cukru
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžíce papriček chipotle adobo
- 1 lžíce nasekané máty
- kůra a šťáva z limetky
- olivový olej
- sůl a pepř
POSTUP:
- Nejdřív si vyrobíme melounový dip. Meloun nakrájíme, dáme do mixéru a rozmixujeme.
- Přendáme na pánev, přidáme cukr, přivedeme k varu, stáhneme teplotu a vaříme, dokud se nezredukuje omáčka na jednu třetinu. Potrvá to asi 5 minut.
- Poté necháme lehce vychladnout, vmícháme zakysanou smetanu, papričky chipotle a nasekanou mátu.
- Přendáme do hluboké nádoby a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, šťávou a kůrou z limetky.
- Dip podáváme s ogrilovaným sýrem halloumi.
Vepřová kotleta z mangalice a coleslaw s křenem od kuchaře Huga Hromase
INGREDIENCE
- 4 bio vepřové kotlety z mangalice (plemeno prasete, které má velmi chutné, šťavnaté maso a zdravější tuk)
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- lžíce soli
- lžička uzené papriky
- několik snítek čerstvého oregana
- 2 bio jablka
- 2 bio mrkve
- 3 lžíce strouhaného křenu
- 2 lžíce majonézy
- 1 citron
POSTUP:
- Vepřové bio kotlety několik hodin před grilováním vyndáme z chladničky, aby získaly pokojovou teplotu.
- V misce si smícháme vinagretu: sůl rozpustíme ve vinném octu, přidáme uzenou papriku a pomocí metly vyšleháme s olivovým olejem.
- Nastrouhaná jablka, křen a mrkve spojíme s majonézou, dochutíme solí a citronovou šťávou.
- Na grilu pomalu opečeme vepřové kotlety dozlatova (nejméně 5 minut z každé strany). Než kotlety sundáme z grilu, potřeme je z obou stran vinagretou a necháme zprudka projít ostrým plamenem na grilu (aby se odpařil ocet).
- Podáváme horké kotlety se salátem coleslaw.
Grilovaná bulgurová kroketa se sýrem
INGREDIENCE
- 100 g bulguru
- 40 g čočky beluga
- 40 g mrkve
- 40 g řapíkatého celeru
- 3 ks vajec
- 60 g sýru
- 100 g strouhanky
- 200 g zakysané smetany
- 100 ml mléka
- zeleninový vývar
- česnek
- sůl
- italské bylinky
POSTUP:
- Bulgur a čočku uvaříme a necháme vychladnout.
- Mrkev a řapíkatý celer nasekáme nadrobno, přidáme nastrouhaný sýr, vejce a vychladlý bulgur s čočkou beluga.
- Vše zamícháme a dochutíme solí a zeleninovým vývarem.
- Pokud je směs potřeba zředit, přilijeme trochu mléka.
- Tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu.
- Grilujeme nejlépe na grilovacím tácku, případně hladké ploše grilu.
- Podáváme přelité dipem ze zakysané smetany, italských bylinek a česneku, talíř dozdobíme letním salátkem.
Petrželové pesto
INGREDIENCE
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
- 25 g vlašských ořechů
- 250 g polosušených rajčat
- 1 červená chilli paprička
- 1 hrníček čerstvé petržele
- 125 ml extra panenského olivového oleje
- 25 g parmezánu
POSTUP:
- Rajčata zbavíme oleje a chilli papričky pecek.
- Všechny ingredience vložíme do nádoby a rozmixujeme.
Ovocná bowle
INGREDIENCE na 4 porce
- 1 lahev 0,75 l sektu Rotkäppchen Sec
- 0,5 l jablečného džusu
- 250 g jahod
- 250 g malin
- 250 g borůvek
POSTUP:
- Sekt, džus i ovoce vychladíme.
- Ovoce umyjeme a vložíme do mísy, jahody rozpůlíme, borůvky a maliny můžeme do mísy vložit vcelku.
- Do mísy s ovocem nalijeme vychlazený sekt a džus a promícháme.
- Bowli můžeme ozdobit květy.
- Rozdělíme do sklenic, ozdobíme květy a ihned podáváme.
Panna cotta s pistáciemi
INGREDIENCE
- 700 ml smetany 30%
- 160 g cukru krupice
- 250 g tučného jogurtu
- 2 vanilkové lusky
- 4 plátky želatiny
POSTUP:
- Želatinu rozpustíme.
- Cukr rozpustíme ve smetaně s vydlabanou vanilkou.
- Poté spojíme s želatinou a lehce smícháme s jogurtem a nalijeme do formiček.
- Podáváme vychlazené s lesním ovocem a ozdobíme sekanými pistáciemi.
Krém s lesním ovocem
INGREDIENCE
- 250 g ricotty
- ½ l mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 sáček vanilinového cukru
- 3 lžíce cukru
- hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
- šlehačka
POSTUP:
- V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr.
- Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs.
- Vaříme 2 minuty.
- Ricottu dáme do mísy a po částech zašleháváme mírně vychladnutý pudink.
- Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.