Článek
Podle nedávné studie, kterou vedli odborníci z University of Teramo v Itálii, konzumací například bource morušového nebo některých druhů kobylek dodáte svému tělu mnohem více antioxidantů než například formou čerstvé pomerančové šťávy.
Tým také zjistil, že tuk získaný z těl cikád nebo bource morušového vykazuje podobnou antioxidační aktivitu jako olivový olej.
Ačkoli na světě již nyní konzumují pravidelně různé druhy hmyzu asi 2 miliardy lidí, přesto profesor Mauro Serafini, autor studie, volá po větší osvětě a zařazení hmyzu do jídelníčku dalších lidí.
„Jedlý hmyz je skvělým zdrojem bílkovin, polynenasycených mastných kyselin, minerálů, vitamínů a vlákniny,“ cituje jeho vyjádření server Telegraph.
Změna chuti
Jakkoli mnoha lidem na světě stále připadá konzumace hmyzu a jeho zdravotní prospěšnost více než podivná, je i tak podle dietoložky Helen Bondové vidět pomalý náklon západní civilizace k tomuto druhu stravování. Jde podle ní o běžný vývoj.
„Pro většinu z nás je hmyz jako takový stále spojen s džunglí a nebezpečím. Trendy se ale vyvíjejí, za posledních pět let jsme zaznamenali velký nárůst zájmu o hmyzí delikatesy. Naše chuťové pohárky se jednoduše vyvíjejí a mění – stačí se podívat na celosvětové rozšířenou popularitu sushi a konzumaci syrových ryb obecně. Před třiceti lety něco nepředstavitelného, dnes zcela běžná každodenní záležitost pro řadu lidí,“ vysvětluje odbornice.
Jak dodává, hmyz se dá konzumovat v mnoha podobách. Často bývá součástí pestrých salátů, nedávnou novinkou minulého roku jsou například ve Velké Británii tzv. „hmyzí svačinky“. Odvážnější jedinci, pro které jsou výrobky například s cvrččí moukou slabým „odvarem“, mohou samozřejmě do jídelníčku zařadit i celý hmyz.
Další odborníci na toto téma ovšem dodávají, že i když je prospěšnost některých látek obsažených v různých druzích hmyzu prokazatelná, i tak je třeba ještě provádět další studie, které se danou problematiku budou zabývat více do hloubky.
Může se vám hodit na Firmy.cz: