Článek
Studie publikována v Journal of Nutritional Biochemistry zahrnovala 46 účastníků, kteří konzumovali buď 30 g denně 85procentní kakaové čokolády, 30 g denně 70procentní kakaové čokolády nebo žádnou čokoládu po dobu tří týdnů. Třicet gramů přitom odpovídá zhruba třetině klasické 100g tabulky černé čokolády, běžně dostupně v supermarketech.
Následně byli účastníci požádání, aby ohodnotili své pocity na škále od jedné do pěti. Aby bylo možné posoudit souvislost mezi účinky hořké čokolády na změnu nálady a střevní mikroflórou, byly také analyzovány výkaly účastníků.
Výsledky studie ukázaly, že konzumace hořké čokolády významně snížila negativní náladové stavy ve skupině lidí, kteří pravidelně konzumovali čokoládu s 85 procenty kakaa. U této skupiny byla také významně vyšší mikrobiální diverzita ve střevech a vyšší hladina střevní bakterie s názvem Blautia, která je obecně spojována s pozitivními změnami nálady.
Pití kakaa zrychluje funkci mozku
„Je možné, že účinek konzumace 85% tmavé čokolády na změnu nálady může být zprostředkován změnami v rozmanitosti a množství střevních bakterií,“ tvrdí vědci ve studii.
Dřívější výzkumy podle Daily Mailu navíc ukázaly, že snížená diverzita bakterií zvyšuje náchylnost k několika nemocem, včetně zánětlivého onemocnění střev, velké depresivní poruchy a úzkostné poruchy.
Čokoládové výrobky s vysokým procentem kakaa jsou pro tělo lepší, protože obsahují méně cukru, tuku a dalších přidaných přísad jako barviva a palmový olej. Kakao, používané při výrobě čokolády, je bohaté na vlákninu, železo a „fytochemikálie“ – silné chemické sloučeniny nalezené v rostlinách, o kterých je známo, že podporují imunitní systém a snižují riziko onemocnění, jako je rakovina, demence, artritida, srdeční choroby a mrtvice.
Může se vám hodit na Seznamu: