Hlavní obsah

Češi jsou v jídle konzervativní, vaří stejná jídla pořád dokola

Novinky, Dana Sokolová

Přestože se v českých domácnostech vaří velmi často, lidé málo experimentují. Většinou si oblíbí maximálně deset jídel, která vaří neustále dokola. Podle průzkumu společnosti Knorr je to způsobeno především úsporou času a také nedostatkem nových nápadů.

Foto: František Petrák, Právo

Mezi nejoblíbenější česká jídla patří řízek a guláš.

Článek

Výzkum se zaměřil především na večeře. Většina lidí, když přijde z práce, hledá rychlé řešení. Jen málokdy jsou přitom ochotni zapojit fantazii či vyzkoušet nový recept.

Ve skutečnosti v pracovní týdnu vaří teplé večeře každý den pouhá pětina lidí, většina domácností vaří večer pouze příležitostně. A když už, pak v 98 % případů se jedná o obvyklá jídla, na která jsou již zvyklí. Obvykle je to právě oněch deset jídel.

Zajímavé je i zjištění, že dvě pětiny lidí nikdy nezkusily uvařit jídlo podle kuchařky.

Rychle a jednoduše

Češi prostě neradi tráví příliš času u plotny a neradi experimentují. Při vaření naopak upřednostňují rychlou přípravu a dostupné a levné ingredience.

Pokud tedy vaří, tak nejraději z toho, co mají doma a nebo co velmi snadno nakoupí v jednom obchodě.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám