Hlavní obsah

Češi jedí velmi málo ryb

PRAHA

Průměrný Čech za rok sní pět kilogramů ryb, a to je velmi málo. Měl by totiž podle odborníků konzumovat minimálně dvě porce tučných ryb týdně, aby pokryl doporučenou dávku omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Článek

Tyto látky ovlivňují duševní vývoj dítěte a mohou být důležitou prevencí řady civilizačních chorob, jako jsou kardiovaskulární choroby, Alzheimerova nemoc, lupenka, astma, roztroušená skleróza a snižují výskyt depresí, řekl odborník na výživu Jiří Brát.

Podle internetového průzkumu doporučené množství ryb konzumuje pouze desetina dospělých a osm procent dětí. Jednou týdně má rybu na talíři 42 procent dospělých a 37 procent dětí. Navíc polovina lidí nejí ryby tučné, mezi které patří makrela, šproty a úhoř. Nejoblíbenější filé se řadí mezi nejméně tučné ryby. Losos, pstruh a kapr náleží mezi středně tučné.

Prospěšným kyselinám neuškodí konzervování ani uzení ryb, dokonce ani smažení, pokud nejsou vloženy do extrémně zahřátého oleje.

Na českém trhu se dá koupit i rostlinný tuk obohacený o omega-3 nenasycené mastné kyseliny, který může částečně nahradit jednu dávku rybího masa.

Související témata:

Související články

Těhotné ženy by měly užívat rybí olej

Podle britských odborníků by se měl všem těhotným ženám předepisovat rybí olej. Působí totiž blahodárně na vyvíjející se plod v děloze matky, ovlivňuje chování...

Dětem s poruchami chování pomůže rybí tuk

Podle výsledků studie londýnských vědců, kteří sledovali žáky ze speciální školy v Norwichi, pomáhá rybí tuk rodičům dětí s poruchami chování. Látky obsažené...

Rybí tuk pomáhá zdraví i kráse

Nenasycené mastné kyseliny omega 3, které jsou obsaženy především v rybím tuku, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění i úmrtí na infarkt, mají...

Výběr článků

Načítám