Hlavní obsah

Červené maso a alkohol zvyšují riziko rakoviny

Novinky, Famous

Není žádnou novinkou, že nadměrná konzumace červeného masa a alkoholu škodí zdraví. Odborníci nyní potvrdili souvislost s častým požíváním těchto surovin a rizikem rakoviny tlustého střeva. Škodlivé prý může být již množství představující 100 gramů červeného masa či více než dvě sklenky alkoholu denně.

Článek

"Víme, že červené maso zvyšuje riziko rakoviny střev. Mohli bychom říci, že je to jako kouření cigaret. Takže pokud se obáváte rakoviny tlustého střeva, měli byste omezit konzumaci tohoto masa," uvedl profesor David Shuker z Open University, jehož studie vyšla v časopise Observer.

Alkohol má však řadu zdraví prospěšných účinků, pokud je konzumován ve skutečně malém množství. Podle odborníků představují bezpečnou denní dávku u mužů dvě sklenice piva či dvě deci vína a u žen jedna sklenice piva a maximálně dvě deci vína. Tyto objemy jsou bezpečné i z hlediska rakoviny.

Související články

Grilování s rozmarýnem je méně karcinogenní

Léto je jako stvořené pro grilování a opékání na zahradách a terasách. Letní lahůdky však v sobě mohou skrývat karcinogeny, které v masitých pokrmech vznikají...

Výběr článků

Načítám