Článek
Pokud i mezi vaše každodenní radosti patří šálek kvalitního čaje, pak s tím rozhodně nepřestávejte. Výsledky studie, jejíž výsledky byly publikovány v akademickém žurnálu Annals of Internal Medicine, totiž naznačují, že pravidelné pití čaje je spojováno s nižším rizikem úmrtí z jakékoli příčiny.
Ve srovnání s lidmi, kteří čaj vůbec nepijí, bylo u těch, kteří si dopřávali dva či více šálků denně, o 9 až 13 procent nižší, uvádějí vědci.
Vyrobte si doma pečený čaj, který výtečně chutná a potěší i jako pěkný dárek

Výzkumníci z amerického Národního institutu zdraví použili při výzkumu data z britské biobanky (databáze DNA, která uchovává vzorky pro výzkum a experimenty), kde v rámci dárcovství 85 % z půl milionu mužů a žen (dárců) ve věku 40 až 69 let uvedlo, že pravidelně pijí čaj. Z toho 89 % čaj černý.
Studie byla provedena v letech 2006 až 2010 formou dotazníku, návyky a zdraví dárců dobrovolníků se sledovaly po dobu dalších 10 let. Fernando Rodriguez Artalejo, profesor preventivní medicíny a veřejného zdraví na univerzitě ve španělském Madridu, popsal výzkum jako „podstatný krok v dané oblasti“.
Anketa
Uvedl, že většina dosavadních studií zaměřených na pití čaje a jeho vliv na zdraví byla prováděna v Asii, kde je nejrozšířenější formou čaj zelený. Zbylé studie prováděné mimo tento kontinent podle něj byly „malé a ve výsledcích neprůkazné“.
„Výsledek studie publikovaný v Annals of Internal Medicine se ovšem zaměřuje na čaj černý, který je v Evropě, kde byla studie prováděna, nejrozšířenější. A data jasně ukazují, že jeho konzumace je spojena s mírným snížením celkové úmrtnosti, zejména pak ale ve spojení s kardiovaskulárními onemocněními. Výsledky byly patrné po celou dobu 10 let u sledovaných osob středního věku převážně bílé pleti, tedy většinové populace,“ uvedl pro Guardian.
Poznejte kouzlo zeleného čaje

V listopadu minulého roku pak server britského deníku Guardian uvedl, že pití kávy nebo čaje může být rovněž spojeno s nižším rizikem mrtvice či výskytu demence, a to podle výsledků do té doby největší studie svého druhu.
Vědci z čínské Tianjin Medical University zjistili, že lidé, kteří pili dva až tři šálky kávy nebo tři až pět šálků čaje denně, nebo kombinaci 4 až 6 šálků obou nápojů, měli právě menší riziko výskytu mrtvice či demence.
Káva a její pozitivní vliv na zdraví, kdy ji ideálně pít a jaké druhy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Černé čaje, Zelené čaje, Ovocné čaje