Článek
„Bez ohledu na to, co si rádi dáváte ke snídani, měla by být její polovina tvořena ovocem a zeleninou, čtvrtina celozrnnými produkty a čtvrtina zbývá na proteiny,” uvedla pro server Women´s Health magazine dietoložka Krista Yoder Latortueová.
Nejdůležitější je přitom proteinová složka, které by se měla věnovat pozornost a na kterou paradoxně lidé nejvíce zapomínají.
Proteiny neboli bílkoviny poskytují tělu potřebné palivo do nového dne před tím, než odejdete z domova. „Pokud si ráno dopřejete naopak snídani bohatou na sacharidy (cukry), váš metabolismus bude celý den rozhozený,” dodává Latortueová.
Hlad znamená špatné množství nebo složení jídla
„Jak moc během dne pociťujete hlad, závisí na dvou faktorech: kolik toho jíte a co jíte. Když si tak nedáte potřebné bílkoviny ráno, do oběda budete mít určitě hlad jako vlk. O co větší hlad budete mít, o to nezdravější rozhodnutí ohledně oběda nebo dalšího jídla uděláte.”
Existuje ale ještě další důvod, proč vynechání bílkovin škodí. Tělo je totiž schopno využít najednou jen zhruba 30 gramů, pokud si toto množství nedodáte ráno, během dne už ho budete stěží dohánět. Ženy podle dietoložky Kristy Yoder Latortueové potřebují zhruba 80–100 g bílkovin denně, přesná dávka pak závisí na hmotnosti a také fyzické zátěži. Nejnovější studie doporučují jen 0,8 g bílkovin na jeden kilogram váhy, tj. zhruba 64 gramů bílkovin denně pro 80kilového dospělého jedince.
Nemusíte ale každý den spořádat na snídani steak s vejci, jen abyste dodrželi potřebnou porci. „Ideální jsou například vejce, k tomu sýr a nějaké ovoce,” dodala dietoložka.
Dalšími vhodnými zdroji je kuřecí, hovězí a krůtí maso, vejce, mléko, sýr a jogurt. Lze samozřejmě využít i rostlinné zdroje, jako jsou fazole, ořechy nebo semena. Chybu neuděláte ani volbou hummusu nebo tofu.