Článek
Lékaři přišli na to, že ženy a muži, kteří si dopřávají nejméně jednou týdně bílé nebo tučné mořské ryby, jsou o čtvrtinu méně ohroženi vznikem tohoto typu diabetu. Překvapilo je ale, když se ukázalo, že stejně častá konzumace jiných mořských plodů, zvlášť krevet, krabů a mušlí, naopak nebezpečí vzniku této nemoci zvyšuje.
"Nejsou to však mořské plody samy o sobě," upozorňuje Dr. Nita Forouhiová z Cambridgeské univerzity. Podle ní jde spíš o způsob přípravy, oleje používané při smažení nebo majonézové omáčky, které se k těmto pokrmům servírují a které jsou kvůli svému obsahu cholesterolu nebezpečné.
Forouhiová se svým týmem sledovala týdenní konzumaci mořských plodů, bílých ryb jako jsou treska, platýz a halibut, i tučných ryb - makrel, sleďů, tuňáků a lososů - u 9 801 mužů a 12 183 žen. Účastníkům studie bylo mezi 40 a 79 lety a v době výzkumu cukrovkou netrpěli. Ta se po deseti letech projevila u 725 z nich.
Snížené riziko vzniku této nemoci při konzumaci ryb a opak, pokud šlo o mořské plody, se prokázal i s přihlédnutím k jiným faktorům, jako jsou tělesná aktivita, obezita, pití alkoholu a příjem ovoce a zeleniny. Experti tvrdí, že ve výzkumu je třeba pokračovat.
"Výsledky neznamenají, že mořské plody automaticky způsobí cukrovku," uvádí se ve studii. "Poznatky o užitečnosti bílých a tučných ryb by mělo zvednout jejich konzumaci," tvrdí experti. Ostatní mořské plody je podle nich třeba dál zkoumat.