Článek
S blížícím se jarem je taková pomoc aktuální. V zimě žijeme daleko víc v budovách a obvykle míváme mnohem méně pohybu než třeba v létě. Také máme sklon jíst energeticky vydatnější stravu. Ovšem i podle tradiční čínské medicíny je jaro obdobím, se kterým aktivita jater nejvíc souvisí.
Skvělý ostropestřec
Doslova balzámem jsou pro játra semena ostropestřece mariánského. Můžeme je koupit v Zelené lékárně. Obsahují sloučeniny souhrnně označované jako silymarin. Chrání jaterní tkáň a podporují regeneraci jaterních buněk.
Odborníci na byliny doporučují ostropestřec při:
- akutních a chronických zánětech jater;
- mononukleóze;
- žloutence a rekonvalescenci;
- kamenech ve žlučníku;
- v případě cirhózy.
Lze jej podávat i preventivně při práci s toxickými látkami nebo při užívání léků, které zatěžují játra. V lékárnách můžeme koupit také potravinové doplňky, které výtažky z ostropestřece obsahují a pomáhají při zmíněných problémech.
Pomocník z Číny
Oranžově červené plody kustovnice (gouqizi) bývají k dostání v obchodech se zdravou výživou nebo v obchůdcích specializovaných na tradiční čínskou medicínu. Dá se z nich připravit nálev i odvar. Případně je přidávat do některých jídel (obilné kaše, maso atd.).
V Číně se kustovnice těší velké oblibě. Tradiční čínští lékaři ji doporučují k podpoře energie typu jin právě v ledvinách a játrech. Ty může oslabit bujarý sexuální život, přepracování, pití alkoholu nebo nadměrné užívání léků. Kustovnice zlepšuje i zrak. Vedle betakarotenu, vitaminu C, vitaminů skupiny B a dalších látek obsahuje sloučeninu betain. Ta podporuje regeneraci jaterních buněk. Játra využívají betain k výrobě cholinu, který nás zklidňuje, zlepšuje paměť a chrání játra proti ztučnění.
Na záněty je kořen pampelišky
Smetanku lékařskou zná snad každý jako pampelišku. Její kořen je jeden z nejlepších prostředků pro ochranu a regeneraci jater. Lidová medicína ho doporučuje při zánětech jater a žlučovodů. Zařazuje ji také do směsí pro jarní očistné kúry jako jednu ze základních bylin.
Podobné využití má i kořen čekanky. Nálev z něj se užívá při bolestech jater a žlučníku, ale také po žloutence apod.
Kromě bylin játrům prospěje, když dokážeme:
**vynechat alkohol nebo jej pít jen v malém množství (tj. občas 2 dl vína, 1 pivo k jídlu)
**zdravě a střídmě jíst, kupovat si hodně zeleniny a celozrnných výrobků;
** omezit množství živočišných tuků, popř. i masité stravy;
** vyvarovat se konzervovaných a přibarvených potravin;
** nekouřit;
** nestresovat se;
** mít dostatek pohybu;
** dopřát játrům odpočinek občasným celodenním půstem;
** při odlehčeném režimu můžeme pít pouze zeleninové šťávy.
Oddenky plevele pýru doporučují odborníci na byliny užívat preventivně při léčbě, která poškozuje játra. I z nich si můžeme připravit nálev nebo je přidávat do zeleninových polévek a vývarů. Kořeny smetanky i čekanky, stejně jako oddenky pýru, můžeme koupit sušené v lékárnách. Nebo si je můžeme nasbírat a usušit sami. Skladovat bychom je měli v suchu a ve tmě.