Článek
Proto bychom měli víc přemýšlet, jak můžeme podpořit imunitu, abychom se vyhnuli chřipce, rýmě nebo kašli. První, co každého napadne, je, že potřebuje víc vitamínů, minerálů a stopových prvků. Spousta lidí v této době užívá multivitamínové tabletky s minerály. Lepší je ale ovoce a zelenina. Především čerstvá a nejlépe ta, kterou si vypěstujeme sami.
Otužilá zelenina
Na zahrádce nebo v truhlících na balkóně, případně i za okny, může být petrželka, která snese hodně chladné počasí (na záhoně u domu vydrží i v zimě). V kuchyni na talíři ve vatě snadno naklíčí řeřicha podobně jako luštěniny anebo obilí. Seříznutý vršek celeru zase v misce s vodou vyžene zelenou nať, na okně může být i rychlená pažitka v květináči. A tak bychom mohli pokračovat.
Naklíčená zelenina nebo obilí neobsahují jen hodně vitamínů a minerálů. Je v nich také spousta dalších látek prospěšných pro naše zdraví, jako jsou enzymy, flavonoidy apod.
Přírodní antibiotika
Cibule i česnek se proslavily jako vitamínové bomby. Navíc dobře snášejí skladování a udrží si slušný obsah vitamínů a dalších látek po relativně dlouhou dobu. Pro imunitu je podstatná zejména jejich schopnost působit proti spoustě škodlivých bakterií, virů a plísní. Díky těmto vlastnostem o nich odborníci mluví jako o přírodních antibiotikách. I cibule se může dát do misky s vodou, ve které vyžene výhonky. Kromě vysokého obsahu vitamínů jsou v nich také minerály a stopové prvky a navíc mají jemnější chuť než cibule.
Na zahrádce nebo na balkóně můžete pěstovat také nenáročný polníček kozlíček (semena byste měli bez problémů sehnat v semenářství). Jeho chuť je velmi jemná a můžete z něj připravit saláty. Je výborným zdrojem:
- vitamínu C (obsahuje ho více než hlávkový salát), betakarotenu, vitamínu E a vitamínů skupiny B;
- obsahuje až třikrát více železa než špenát;
- byly v něm prokázány bílkoviny, vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík aj;
- listy polníčku jsou bohaté také na rutin, který má antioxidační vlastnosti, působí proti ateroskleróze a příznivě ovlivňuje stav nejjemnějších cév.
Vitamín číslo jedna
Klíčovým vitamínem pro dobrou obranyschopnost je vitamín C. Hodně ho najdeme v kyselém zelí, které si v uzavřené nádobě zachová jeho vysoký obsah v porovnání třeba s citrusy. Ty se totiž sklízejí nedozrálé a trvá zhruba týden, než je kamión přiveze do velkoobchodu, ze kterého se pak rozvážejí do prodejen. Jak výrazně ovlivní přeprava a ne vždy ideální skladování obsah vitamínu C v citrusech, je těžké odhadnout. Ale za těchto podmínek to velká sláva nebude.
Hodně vitamínu C je také v bylině s neobvyklým jménem: rakytník řešetlákový, podobně jako v paprice a v šípkách. Nejlepší jsou šípky, které si nasbíráme a usušíme sami. Je ale potřeba je skladovat v suchu a chladu.
Podobné schopnosti posilovat imunitu jako vitamín C má mezi minerály zinek. Najdete ho v mase, v plodech moře, ve vejcích, v obilných klíčcích, v pivních kvasinkách typu pangaminu a v semenech dýně.
Přátelské bakterie
Imunitu významně podporují také probiotika. Těmi nejznámějšími jsou baktérie mléčného kvašení. Obsahují je hlavně zakysané mléčné výrobky, ale třeba také kyselé zelí. Lze je užívat i ve formě potravinových doplňků. Ty kvalitní obsahují přátelské bakterie ve velkých koncentracích (108 a 109).
Probiotické bakterie plní v našem organismu celou řadu důležitých funkcí:
- některé vyrábějí jakási přírodní antibiotika, která brání škodlivým bakteriím v růstu;
- produkují sloučeniny omezující růst kvasinek, jako je například Candida albicans;
- mají schopnost syntetizovat ve střevech vitamíny skupiny B a také foláty, tedy soli kyseliny listové, které jsou nezbytné pro tvorbu některých protilátek, a přímo tak ovlivňují činnost našeho imunitního systému.
Málo známé rostliny
Nejznámější bylinou, která podporuje imunitu, je echinacea (třapatka nachová). Dá se běžně koupit v lékárně. Tinkturu připravenou z kořene třapatky bychom měli užívat především na jaře a na podzim, před obdobím chřipek, rým a kašlů.
Méně známou, ale velmi užitečnou bylinou je benedikt lékařský, který obvykle můžete koupit v zelené lékárně nebo prodejně s bylinami. Působí proti virům, bakteriím i plísním, podobně jako česnek a cibule.
CO ZLEPŠUJE OBRANYSCHOPNOST
Pro dobrou imunitu však není důležitá jenom naše strava. Podporuje ji také otužování:
- sprchování studenou vodou;
- spaní s otevřeným oknem;
- saunování (pokud se důkladně vysaunujeme, doznívá pozitivní efekt na náš organismus prakticky celý týden).
- rozumné oblékání (místo tlustého svetru jsou lepší dvě tenké vrstvy oblečení, aby se jedna dala případně odložit);
Imunitu zlepšuje i dostatek aktivního pohybu. Ideální jsou vycházky (denně bychom měli ujít pěšky alespoň 4 km) nebo jízda na kole, případně plavání. A stejně na ni působí také vyrovnaná psychika. Člověk, který je nešťastný nebo vystresovaný, onemocní spíš než ten, který žije v harmonii se svým okolím.
Rozchodnice růžová je zajímavou a také málo známou rostlinou. Patří do skupiny adaptogenů, jako je ženšen, eleuterokok nebo schizandra čínská, které zlepšují fyzickou a psychickou odolnost člověka. Rozchodnice kromě toho zvyšuje naši schopnost zvládat prudké teplotní a klimatické změny. Výtažky z této rostliny se dají koupit v lékárně. Podobné vlastnosti má aloe a kůra jihoamerické liány, které se říká kočičí dráp. Přípravky z ní seženete pod názvem vilcacora nebo uňa de gato.