Článek
V roce 2003 utratili Češi ročně za biopotraviny v průměru na osobu 18 korun, v roce 2004 již sice 27 korun, ale stále jen necelé jedno euro. V Německu činí tato částka v průměru na hlavu 42 eur, v Británii 87 a ve Švýcarsku 97 eur.
Biopotraviny jsou dostupnější
Biopotravin se zatím nejvýrazněji chytil maloobchodní řetězec COOP, nabízející od loňského listopadu na padesát druhů biopotravin, většinou od tuzemských ekofarmářů a výrobců. „Díky prodejnám COOP se biopotraviny stávají dostupnější pro širokou českou veřejnost, a to včetně zákazníků v menších městech a obcích,“ tvrdí předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev Zdeněk Juračka. V dalších fázích budou biopotraviny nabízeny i v prodejnách COOP v menších obcích.
Ve speciálních regálech obchodů COOP jsou například bio mléčné výrobky od Mlékárny Poděbrady, müsli od české firmy Semix, nápoje od Tradice Bílých Karpat, sušenky od firmy Bionebio či čaje od jihomoravské Sluneční brány. Pšeničnou mouku v několika verzích dodává česká firma TopBio, zrní pochází z tuzemských ekofarem.
Bio zemědělství je šetrnější k přírodě
Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z bioproduktů, tj. z produktů kontrolovaného ekologického zemědělství. Jde o pokrokový způsob hospodaření s kladným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a přírodě, bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, hormonů a umělých látek.
Označení EKOFARMA a nárok na vyšší dotace má podnik, který umělá hnojiva a chemii proti škůdcům nebo plevelům nepoužívá. Přitom biopotraviny z ekofarem nesmějí být při výrobě a zpracování uměle dochucovány nebo uchovávány pomocí konzervační látky.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Jsou zdravější, obsahují více živin. | Vyšší cena, protože jejich produkce je nákladnější a konkurence je malá. |
Mají lepší chuť, kterou není potřeba podporovat přídatnými látkami (takzvaná éčka). | Horší dostupnost – bio prodejny se širším sortimentem jsou jenom v největších městech. |
Se zvířaty zacházejí chovatelé v ekologickém zemědělství šetrněji a nedávají jim růstové hormony, masokostní moučku ani antibiotika. | Na trhu je stálý nedostatek základních surovin, jako jsou bio vejce, některé druhy masa, především drůbežího, ale také ovoce a zeleniny. |
Nesmějí se používat chemické látky. | Chybějí zpracované produkty, zejména masné výrobky, zeleninové a ovocné výrobky, mléko a výrobky z něj. |
Ekologické farmy pěstují více druhů plodin než běžní zemědělci. | - |
Neobsahují geneticky modifikované organismy. | - |
Kritéria bio potravin
* Bez průmyslových hnojiv, pesticidů, herbicidů a fungicidů.
* Zvířata mají mít dostatek prostoru (stanoveno zákonem o ekologickém zemědělství).
* Ekofarmáři musí dbát na psychickou a fyzickou pohodu zvířat, pečovat o úrodnost a kvalitu půdy a o vitalitu a zdraví rostlin.