Hlavní obsah

Bílé víno může být příčinou žlutých a skvrnitých zubů

New York

Podle nejnovější studie z New Yorku kyseliny obsažené v bílém víně vážně poškozují povrch zubu a způsobují rozvoj tmavých skvrn na nich. Narušují totiž sklovinu a tím způsobují prostor pro průnik barviv z čaje či kávy hlouběji do zubu. Pokud jste si tedy až doposud mysleli, že zubům škodí pouze víno červené, byli jste na omylu.

Článek

Experti z New York University testovali účinky bílého vína na zuby krav. Ty jsou totiž svou strukturou podobné zubům člověka. Dentisté pak dvě sady po šesti zubech ponořili na hodinu buď do čisté vody, nebo do bílého vína. Následně vystavili zuby účinkům kávy či čaje a poté měřili spektrofotometrem intenzitu skvrn, které na zubech vznikly.

Experti z New York University testovali účinky bílého vína na zuby krav. Ty jsou totiž svou strukturou podobné zubům člověka. Dentisté pak dvě sady po šesti zubech ponořili na hodinu buď do čisté vody, nebo do bílého vína. Následně vystavili zuby účinkům kávy či čaje a poté měřili spektrofotometrem intenzitu skvrn, které na zubech vznikly.

Experti z New York University testovali účinky bílého vína na zuby krav. Ty jsou totiž svou strukturou podobné zubům člověka. Dentisté pak dvě sady po šesti zubech ponořili na hodinu buď do čisté vody, nebo do bílého vína. Následně vystavili zuby účinkům kávy či čaje a poté měřili spektrofotometrem intenzitu skvrn, které na zubech vznikly. A výsledky jasně naznačují, že zuby máčené ve víně byly více povrchově poškozené a skvrny způsobené černým čajem na nich byly tmavší než v případě vodou macerovaných zubů. A další pokus pak prokázal, že stále nejhorší variantou je víno červené. To totiž poškozuje zuby kyselinami jako víno bílé, ale navíc obsahuje velmi agresivní barvivo působící skvrny.

Experti z New York University testovali účinky bílého vína na zuby krav. Ty jsou totiž svou strukturou podobné zubům člověka. Dentisté pak dvě sady po šesti zubech ponořili na hodinu buď do čisté vody, nebo do bílého vína. Následně vystavili zuby účinkům kávy či čaje a poté měřili spektrofotometrem intenzitu skvrn, které na zubech vznikly. A výsledky jasně naznačují, že zuby máčené ve víně byly více povrchově poškozené a skvrny způsobené černým čajem na nich byly tmavší než v případě vodou macerovaných zubů. A další pokus pak prokázal, že stále nejhorší variantou je víno červené. To totiž poškozuje zuby kyselinami jako víno bílé, ale navíc obsahuje velmi agresivní barvivo působící skvrny.

„Ponoření zubů do bílého vína na jednu hodinu se rovná účinkem tomu, jako když si dáte víno k obědu,“ tvrdí jeden z autorů studie profesor Mark Wolff. Podle něj není potřeba s pitím vína přestat, pokud chce člověk zabránit vzniku skvrn, musí použít po konzumaci bělící zubní pastu.

Související témata:

Související články

Francouzský vinař nabízí víno z „lejna“

Vína z oblasti Langeudoc jsou vedle těch z Bordeaux či Burgundska označována za podřadná či přímo nechutná. Restauratér Jean-Marc Speziale si ale řekl dost....

Dobrým vínem potěšíte tělo i duši

Dáme-li si rádi skleničku bílého nebo červeného, neznamená to, že spějeme k alkoholismu. Naopak jestliže si s vínem rozumíme, můžeme si z jeho popíjení udělat...

Výběr článků

Načítám