Článek
Vědci z Íránu ve své studii sledovali riziko vzniku srdečních onemocnění u lidí, jejichž strava obsahovala vysoký podíl rafinovaných obilovin ve srovnání s těmi, kteří konzumovali často celozrnné obiloviny.
Výsledky ukázaly, že u těch, kteří jedí rafinovaná zrna – zpracovaná tak, aby poskytovala jemnější strukturu a měla delší trvanlivost –, se ve středním věku pravděpodobněji rozvine onemocnění koronárních tepen.
Vedoucí autor studie doktor Mohammad Amin Khajavi Gaskarei uvedl, že škody na zdraví způsobené stravou s vysokým obsahem těchto obilovin byly podobné jako při konzumaci velkého množství nezdravého sladkého jídla.
Prediabetes varuje před cukrovkou

„Stravu, která zahrnuje konzumaci velkého množství nezdravých a rafinovaných obilovin můžeme přirovnat ke stravě obsahující mnoho nezdravých cukrů a olejů,“ uvedl pro Daily Mail.
Rafinované sacharidy tělo rychle rozloží, protože byly zbavené vlákniny, což vede k prudkému nárůstu hladiny krevního cukru po jídle.
V průběhu času může vysoká hladina cukru v krvi poškodit krevní cévy a nervy, které řídí srdce, a způsobit tvorbu plaku ve stěnách tepen.
Nejlepší a nejhorší potraviny pro zdraví vašeho srdce

Celozrnné potraviny, jako je hnědá rýže, oves či celozrnný chléb, naopak obsahují celá zrna, která lidský organismus tráví lépe. Rafinovaně zpracovaná zrna jsou mletá, čímž dojde k ochuzení o klíčové živiny.