Hlavní obsah

Bílá rýže může být pro zdraví stejně nebezpečná jako sladkosti, naznačuje studie

Nadměrná konzumace bílé rýže je z dlouhodobého hlediska pro srdce stejně škodlivá jako konzumace velkého množství cukrovinek, naznačuje studie. Podobné výsledky prokazovaly i další rafinovaně zpracované potraviny.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrná konzumace rýže může škodit.

Článek

Vědci z Íránu ve své studii sledovali riziko vzniku srdečních onemocnění u lidí, jejichž strava obsahovala vysoký podíl rafinovaných obilovin ve srovnání s těmi, kteří konzumovali často celozrnné obiloviny.

Výsledky ukázaly, že u těch, kteří jedí rafinovaná zrna – zpracovaná tak, aby poskytovala jemnější strukturu a měla delší trvanlivost –, se ve středním věku pravděpodobněji rozvine onemocnění koronárních tepen.

Vedoucí autor studie doktor Mohammad Amin Khajavi Gaskarei uvedl, že škody na zdraví způsobené stravou s vysokým obsahem těchto obilovin byly podobné jako při konzumaci velkého množství nezdravého sladkého jídla.

Prediabetes varuje před cukrovkou

Zdraví

„Stravu, která zahrnuje konzumaci velkého množství nezdravých a rafinovaných obilovin můžeme přirovnat ke stravě obsahující mnoho nezdravých cukrů a olejů,“ uvedl pro Daily Mail.

Rafinované sacharidy tělo rychle rozloží, protože byly zbavené vlákniny, což vede k prudkému nárůstu hladiny krevního cukru po jídle.

V průběhu času může vysoká hladina cukru v krvi poškodit krevní cévy a nervy, které řídí srdce, a způsobit tvorbu plaku ve stěnách tepen.

Nejlepší a nejhorší potraviny pro zdraví vašeho srdce

Zdraví

Celozrnné potraviny, jako je hnědá rýže, oves či celozrnný chléb, naopak obsahují celá zrna, která lidský organismus tráví lépe. Rafinovaně zpracovaná zrna jsou mletá, čímž dojde k ochuzení o klíčové živiny.

Související články

Jaké zařadit přílohy, když chcete zhubnout

Mezi lidmi stále panuje mýtus, že k úspěšnému hubnutí je zapotřebí značně omezit či zcela vynechat přílohy. Ve skutečnosti tomu tak ale nemusí vůbec být.

Recepty z ryze podzimních surovin

Soulad barev, chutí a vůní s velkým podílem ryze podzimních surovin vytvořil šéfkuchař restaurace Soyka ve Špindlerově Mlýně Martin Frýba.

Výběr článků

Načítám