Článek
Když se ráno nenajíme, organismus jede celé dopoledne na rezervy. Proto energií šetří a metabolismus se zpomaluje, což je při redukčním režimu nežádoucí. Navíc je prokázáno, že pravidelný stravovací režim je spojen s menším rizikem přejídání v průběhu dne, s lepší koncentrací, výkonností a ve svém důsledku i s lepšími studijními nebo pracovními výkony.
Jak by měla vypadat správná snídaně
Někdo dává přednost sladké variantě, někdo slané, obojí může být vhodné. „Snídaně má tvořit čtvrtinu denního příjmu energie, a to jak při redukční dietě, tak v případě zdravého stravování pro udržení váhy. Měla by obsahovat zejména lehce stravitelné bílkoviny, zdravý tuk, komplexní sacharidy a vlákninu. Správná snídaně zasytí alespoň na tři hodiny, potom následuje lehká svačina, a pak teprve oběd,“ říká odbornice na zdravé stravování Kristýna Galová.
Vydatná snídaně může obsahovat například celozrnné pečivo, jež je vhodné doplnit sýrem, šunkou nebo nízkotučným bílým jogurtem s ovocem. Mezi další vhodné potraviny patří například troška ořechů nebo olejnatých semen (loupaná slunečnice, lněná a sezamová semínka), tvaroh či libovolná zelenina.
Kdo má rád cereálie, nechť při redukční dietě volí celozrnné a neslazené. Je vhodné se vyhnout obyčejným lupínkům z bílé mouky a cukru i kukuřičným lupínkům, ty se nehodí nejen pro redukční dietu, ale ani pro zdravý životní styl.
„Někdy není snadné si opět navyknout na pravidelnou snídani. V tom případě doporučuji začít s menšími porcemi. Vhodný je například kelímek jogurtu s malým kouskem pečiva. Postupně si tělo zvykne na pravidelný ranní režim, a pak je možné si dát například celozrnný rohlík se sýrem nebo šunkou a zeleninou. Někdy však pomůže jen snížení energetického příjmu před spaním,“ vysvětlila Kristýna Galová z brněnského institutu Kompliment.
Jaké zvolit tekutiny
Je třeba nahradit také ztráty tekutin během noci, a to nejlépe vodou, bylinkovým, bylinkovo-ovocným nebo zeleným čajem. Černý čaj a káva nejsou řazeny do příjmu tekutin, protože působí diureticky.
Je možné si je dát v rámci snídaně nebo kdykoli během dne, ale pak je potřeba doplnit pitný režim o to větším množstvím vhodných tekutin. Kdo se snaží zhubnout,měl by počítat i kostky cukru či mléka, neboť oboje zvyšuje energetickou hodnotu nápoje.
Tipy na zdravou snídani | |
---|---|
Celozrnné pečivo s jarní pomazánkou (5 porcí) | |
250 g měkkého nízkotučného tvarohu, 200 g tofu natura, 100 g papriky, 100 g salátové okurky, 150 g mrkve, 100 g červené řepy – vařené nebo sterilované, jedna jarní cibulka s natí | |
Papriku, cibulku a propláchnutou a okapanou řepu nakrájíme nadrobno, okurku i mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Tofu nastrouháme na jemném struhadle nebo rovnou rozmixujeme s tvarohem najemno. Všechny ingredience pak lehce promícháme, dochutíme solí a pepřem. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidáme bílý jogurt podle potřeby. |
Celozrnný chléb s cuketovou pomazánkou | |
---|---|
strouhaná cuketa, česnek, sýr feta, sůl | |
Dušenou strouhanou cuketu smíchejte s rozetřeným česnekem a se sýrem feta, dochuťte solí. |
Cereálie s ovocem | |
---|---|
Porce cereálií (cca 30 g ovesných vloček nebo neslazeného műsli) + nízkotučný tvaroh / bílý jogurt / acidofilní mléko / kefír + např. půl strouhaného jablka | |
Všechny přísady smíchejte dohromady. Dobrou chuť! |