Článek
A to nejen při příležitosti slavnostního stolování, ale hlavně každý všední den, od rána do večera, protože tady jde také o souvislosti s nutriční hodnotou pokrmu. Terapie jídlem vybraným podle barvy se osvědčuje zejména ve chvílích skleslé nálady a únavy. Hlavní slovo na barevném talíři patří žluté, červené a zelené barvě. Pochopitelně jde o vybarvení přírodní, nikoli umělé.
Žlutá
Symbolizuje sluneční paprsky, které v člověku uvolňují pozitivní energii, přispívající k radostným pocitům. Splíny i případné deprese v jejím dosahu slábnou a zažívací trakt lépe funguje. Na talíři může tuto barvu představovat žlutá paprika, cukrová kukuřice, citrony, ale také vejce, citrusové nápoje nebo dezerty s ovocem.
Červená
Působí obdobně, navíc ještě vzrušuje a podporuje různé vitální procesy. Často si velmi dobře poradí s úporným nechutenstvím a za pokus rozhodně stojí i v oblasti sexu. Kapsaicin, který je obsažen v paprikách, urychlí zlenivělou látkovou výměnu. Betakaroten z mrkve, ředkviček, rajčat a paprik účinně působí proti volným radikálům. Všechna tato zelenina a spolu s ní některé ovoce navíc dodávají bezpečný životabudič v podobě vitamínu C.
Zelená
Odjakživa znamená naději, a ta zase přivádí člověka k příjemné rovnováze vnitřní i vůči okolí. Největší prospěch přináší listová zelenina, v níž se díky chlorofylu přeměňuje světlo na organické látky. Salát, špenát, brokolice a další zelené druhy zeleniny jsou vydatným zdrojem hořčíku, který ke své bezchybné funkci potřebuje celé tělo.
Posilující barevná skladba talíře počítá především se syrovou stravou. Přidáme-li k ní však kousek načervenalé šunky, vajíčko s krásným žloutkem, plátek zlatavého sýra a krajíček zemitě hnědého chleba, účinky barev se bezpochyby ještě zvýší. V podvečerních hodinách rozhodně není na škodu korunovat celý tento barevný zážitek sklenkou rubínově zářícího vína.