Článek
Skutečnost, že na každého působí trochu něco jiného, tady platí dvojnásob. Takže vybírejte a zkoušejte.
Výhoda je, že pokud zrovna vám zvolený způsob nepomůže, rozhodně vám ani neuškodí. Jestliže ale máte pocit, že babské rady ve vašem případě s bakteriemi a viry nezatočí, určitě neváhejte a jděte k lékaři.
Prohřejte si tělo
A to zevnitř i zvenčí. Nad tímhle tradičním způsobem boje proti nachlazení bychom neměli ohrnovat nos. Působí jak preventivně, tak v případě, že prostydnete a cítíte chlad.
- Prohřejete se například horkým bylinkovým čajem (ideálně z černého bezu, lípy a podobných bylin). A klidně si dejte dva hrnky za sebou.
- Dobře poslouží i obyčejný černý čaj se skořicí (silně zahřívá), výborný je i zázvorový čaj.
- Podobný účinek má kapka alkoholu, nejvíc se doporučuje domácí slivovice v kombinaci s horkým čajem.
- Překvapivě účinné je zahřát si krk - šátkem, šálou apod. Prohřeje se tak celý organismus.
- Ještě silněji zahřívá lázeň nohou (ideálně po kolena) v horké vodě. Čím teplejší, tím lepší. Rozproudí vám krev v celém těle a za teplo vám poděkují zejména vaše ledviny a močové ústrojí. Nohy se ale v zimě vyplatí udržovat v teple pořád, bez teplých ponožek a pořádných bot jste na nejlepší cestě nastydnout.
- Pozor! Platí, že při zvýšené teplotě tělo už více nezahříváme.
Lékořice lysá
Je skoro zázrakem pro dýchací ústrojí, protože výborně odhleňuje. Zároveň podporuje činnost nadledvinek a zbavuje tělo únavy, která dost často souvisí se sníženou imunitou a zánětem v těle.
Čaj si připravíte z jedné lžičky drceného kořene lékořice zalité čtvrt litrem vody. Nechte louhovat přibližně deset minut a sceďte. Nápoj pijte teplý, ochutit ho můžete citronem a medem. Účinná je samozřejmě i tinktura z lékořice (můžete ji koupit nebo si ji připravit doma).
Vincentka
Tato přírodní léčivá voda nabízí řadu použití. Pokud potřebujete léčit a regenerovat nosní sliznice, můžete si s ní vykapávat nebo proplachovat nos. Výborná je i na inhalace při kašli a doporučuje se jako pitný režim při nachlazení, protože účinně uvolňuje hleny.
Horká pára
Udělá dobře vašemu ucpanému nosu, zvlášť když přidáte vhodné bylinky. Naložte se do horké vany a postupně zvyšujte teplotu vody, až kolik snesete.
Do koupele můžete přidat odvar nebo olej z borovice, modřínu, eukalyptu, heřmánku nebo tymiánu. Po této lázni ještě nejméně na půl hodiny vlezte do postele a poťte se, protože právě tímto způsobem dostáváte škodlivé látky z těla ven. Je to o mnoho lepší a účinnější než klasická inhalace.
Syrový česnek
Je ideální prevencí proti nachlazení, patří mezi přírodní antibiotika. Stroužky česneku podporují imunitu, působí dezinfekčně a protizánětlivě. Ale nesmíte to přehnat s množstvím, vůně česneku není pro všechny příjemná a některým jedincům česnek nesvědčí, protože také podporuje prokrvení žaludku, což může způsobit podráždění.
Horká polévka
Zejména výživné masové vývary dokážou pravé divy.
- Odedávna se doporučuje především slepičí vývar, ale může být i kuřecí. Je protizánětlivý, zvyšuje činnost bílých krvinek a působí na rychlejší regeneraci těla a někdy i duše. Však se také tradičně podával i matkám v šestinedělí, aby rychleji doplnily síly po porodu.
- Naše babičky doporučovaly také silný hovězí vývar. Zvyšuje v těle obsah zinku, který má pozitivní vliv na naši imunitu a uzdravování. Obsahují ho i mandle, pivní kvasnice, dýňová, slunečnicová nebo tykvová semínka.
- Z dalších polévek jmenujme česnečku. Také podpoří organismus, ale česnek je třeba přidat až na úplném konci, aby se nevařil a zachoval si tak své antibiotické účinky.
- Poslední dobou se dostává do popředí hlívová polévka. I hlíva ústřičná by se měla podobně jako česnek konzumovat syrová nebo jen spařená. Obsahuje imunoglukany, které stimulují imunitu. „Doporučujeme nasušit čerstvou hlívu a rozemlít na prášek, který se potom přidává třeba do jogurtu, kefíru, čaje nebo zeleninových šťáv. Pozor! Hlíva ústřičná se musí sušit při nízkých teplotách do 30 stupňů. A je také dobré mít ověřený zdroj pěstování," říká Lucie Šefrna z Bylinkofestu.
Medvědí mléko
Jedná se o mléko s medem. Dětem bude chutnat, dospělí si mohou k medu přidat i panáčka rumu nebo slivovice. Mělo by zabírat, když máte pocit, že na vás „něco leze”.
Ohřejte čtvrt litru mléka, vmíchejte dvě lžíce medu (může být i víc, podle chuti) a přidejte polévkovou lžíci zvoleného alkoholu. Vypijte co nejteplejší. Někdy se doporučuje rozpustit v mléce také kousek másla. Alkohol vynechte nejen pro děti, ale i v případě, že máte teplotu.