Hlavní obsah

Alergie na jídlo by mohly být do deseti let minulostí

Alergie na jídlo by do deseti let mohly být prakticky vymýceny. Vyplývá to z tvrzení některých vědců, kteří se sešli na konferenci v britském Norwichi.

Článek

Experti na vědeckém setkání uvedli, že by do zmiňované doby mohly vzniknout vakcíny proti molekulám, které alergie vyvolávají. Ronald van Ree z Amsterodamské univerzity, který stojí v čele týmu, jenž s tvrzením přišel, uvedl, že tyto vakcíny by neměly mít žádné vedlejší účinky.

Alergie na nějaké potraviny či látky v nich obsažené má zhruba jeden ze 70 lidí, uvedla BBC.

Potraviny, na které jsou lidé často alergičtí, jsou například mléko, vejce, pšenice, arašídy, ryby, sója či ořechy. Přes možné fatální dopady jsou úmrtí vyvolaná alergickými reakcemi na jídlo poměrně řídká. Například v Británii kvůli nim v letech 1990 až 2000 zemřelo osm dětí.

Související články

Počet alergiků výrazně roste

Odhaduje se, že 20 až 30 procent české populace trpí alergiemi. Ne všechny si však vyžádají nějakou léčbu. Alergie je vlastně přemrštěná reakce imunitního...

Syndrom zvýšené propustnosti střeva

Potravinové alergie či potravinová intolerance patří mezi hlavní důvody vzniku Syndromu zvýšené propustnosti střeva nebo-li Leaky gut syndromu. Špatné trávení...

Astmatem trpí každý dvanáctý Čech

Alergiků jsou v České republice asi 2,5 milióny z toho asi 800 000 lidí trpí průduškovým astmatem. Odhaduje se, že asi 250 000 lidí s astmatem nemá dosud...

Výběr článků

Načítám