Článek
Vánoce jsou spojené nejen s radostí a štědrostí, ale také s velkým množstvím jídla, které není vždy zcela zdravé z energetického hlediska. Abyste nebyli při pohledu na váhu po svátcích smutní, můžete si je odlehčit pomocí takzvaného zdravého cukroví, které se snadno připraví a zároveň nezatíží vaše tělo tolik jako běžné cukroví. Kromě toho lze také tradiční kalorické ingredience, jako je mouka, cukr a máslo, vystřídat alternativními náhražkami.
Běžnou bílou mouku, která se používá v mnoha pokrmech, lze nahradit moukou špaldovou, která obsahuje více vlákniny, minerály, vitaminy a stopové prvky. Dalším řešením je použití mouky mandlové, pohankové, kokosové nebo jáhlové, velká část z nich je dokonce bezlepková, pro celiaky.
Další strašák, tedy bílý cukr, lze nahradit cukrem kokosovým, který navíc přináší tělu mnohé živiny a minerály. Sladké chuti lze pak docílit pomocí sušeného ovoce např. datlí, meruněk či rozinek. Dále přijdou vhod různé sirupy, třeba javorový nebo rýžový.

Zdravé cukroví na poslední chvíli. Ochutnejte čokoládové lanýže s rumemVideo: Novinky
Další suroviny, které se pro zdravé cukroví dají využít, jsou například lněná semínka, která obsahují pro trávení vhodné omega 3 mastné kyseliny.
Pokud semínka smícháte s vodou, vznikne gel, který se dá využít na zpevnění těsta, když se drolí. Dá se použít i místo vajec. Dále je pak skvělý zdroj vlákniny psyllium. Vzniká ze semen jitrocele indického a při pečení slouží jako pojivo.
Kromě nahrazení tradičních surovin u cukroví, na které jste zvyklí, si s námi můžete zkusit připravit i zdravé recepty od Anežky Honců, cukrářky z restaurace Spojka Karlín.
Skořicové rohlíčky
INGREDIENCE
- 50 g mouky z opražených mandlí
- 50 g mouky z opražených lískových oříšků
- 100 g hladké pohankové mouky
- 100 g hladké čirokové mouky
- 2 g skořice
- 1/2 kávové lžičky xantanu
- špetka soli
- 50 g kokosového cukru
- 170 g alsanu
POSTUP:
- Veškeré ingredience pečlivě smícháme, dokud nevznikne těsto.
- Posléze tvarujeme rohlíčky, pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 6–10 minut.
- Na závěr obalíme ve směsi z 50 g kokosového cukru a 1 kávové lžičky skořice.
Plněné ořechy
INGREDIENCE
- 40 g ořechového másla
- 80 g cocovitu
- 80 g javorového sirupu
- 150 g vlašských ořechů
- 100 g jemně mleté pohankové mouky
- 100 g jemně mleté čirokové mouky
- 50 g (rýžové/kokosové/jáhlové) mouky
- 30 g kakaa
- 1/2 lžičky xantanu, skořice a špetka soli
Na krém
- 100 g cocovitu
- 40 g javorového sirupu
- 40 g ořechového másla
- mirin/rum/rumové aroma
POSTUP:
- V mixéru smícháme ořechové máslo, cocovit a javorový sirup.
- Poté si ve vedlejší misce smícháme vlašské ořechy, pohankovou mouku, čirokovou mouku, (rýžovou/kokosovou/jáhlovou) mouku, kakao, 1/2 lžičky xantanu, skořice a špetku soli.
- Poté postupně přidáváme sypké ingredience do mokrých a vypracujeme drobivé těsto, které vmačkáme do formiček.
- Pečeme na 170 °C po dobu 10 minut.
- V mezičase si připravíme krém.
- Veškeré ingredience vložíme do mixéru a vyšleháme hladký krém.
- Následně jím spojíme upečené ořechy k sobě.
Kokosové kuličky s jáhlami
INGREDIENCE
- 200 g jáhel
- 700 g kokosového mléka
- 90 g rýžového sirupu
- 200 g kokosu
- 50 g kokosu na obalování
- vanilkový lusk
- mandle
POSTUP:
- Jáhly důkladně spaříme a propláchneme a následně zalijeme kokosovým mlékem, do kterého přidáme špetku soli a část vanilkového lusku.
- Vaříme na mírném ohni, dokud se mléko neodvaří a jáhly zcela nezměknou.
- Poté přidáme sirup, zamícháme a přidáme nastrouhaný kokos.
- Celou směs rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem).
- Necháme zcela vychladnout a vytvoříme kuličky, do jejichž středu zabalíme mandli.
- Kuličky nakonec obalíme v kokosu.
Čokoládové lanýže s rumem
INGREDIENCE
- 220 g velkých měkkých masitých datlí (např. Medjol)
- 50 g kvalitního (fair trade) kakaa
- 70 g rozpuštěného kakaového másla
- 2 lžíce kvalitního rumu či whisky
- skořice/kakao/mleté ořechy na obalování
POSTUP:
- Datle spolu s rumem či whisky umixujeme do hladka.
- Přidáme kakao a rozpuštěné kakaové máslo.
- Promícháme a necháme vychladnout.
- Ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky, které obalíme v kakau, skořici či v mletých ořeších.
Pokud patříte mezi jedince, kteří se kuchyni a troubě vyhýbají obloukem, další možností je si cukroví koupit. Podle průzkumů se kupované cukroví těší velké kvalitě i zájmu.
„Nejvíce se prodává sněhové pečivo ať už sypané cukrem, nebo dekorované čokoládou, dále to jsou vanilkové rohlíčky, linecké pečivo a kokosky. Letos jsme poprvé nabídli zákazníkům cukroví se špaldovou moukou a je vidět, že toto cukroví je trendem,“ uvedl mluvčí Teska Václav Koukolíček, který také potvrzuje, že lidé cukroví nakupují nejvíce dva týdny před Vánoci.