Hlavní obsah

Přátelství s expřítelem? Varovná znamení, že na to nejste připravena

Přátelství mezi bývalými partnery se zdá být z hlediska následného chování po ukončení vztahu jako nejideálnější nápad. Jenže jak poznat, že můžete být opravdu jen kamarádi, nebo jste stále bývalí milenci, kteří se snaží chovat jako kamarádi? Klinická psycholožka radí, kdy není kamarádství dobrý nápad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jako klinické psycholožky s odbornými znalostmi v oblasti vztahů a návykového chování se mě lidé často ptají, zda se mohou po rozchodu přátelit se svým bývalým protějškem, zda je to vůbec možné. Jako u většiny jiných věcí týkajících se mezilidských vztahů jim odpovídám, že záleží vztah od vztahu,“ vysvětluje psycholožka a profesorka psychiatrie na University of Nevada v americkém Las Vegas Cortney Warrenová.

Jak dodává, přátelství s expartnerem či expartnerkou je nejistý „vztah“ plný dynamiky a emocí, které ho dokážou velmi znesnadnit.

Pokud i vy stojíte před rozhodnutím, zda můžete být se svým expřítelem kamarádi, zhodnoťte nejprve níže uvedené body, které poukazují na to, že nejste nejspíš připravena. Alespoň zatím ne.

Jste stále zamilovaná

Pokud jste stále romanticky fixovaná na svého bývalého partnera, nebo ho stále milujete, bude opravdu velmi těžké přejít do platonického přátelství. Až city poleví a vychladnou, pak možná, v takovémto stavu to ale aktuálně není dobrý nápad.

Chcete se vrátit k bývalému partnerovi? Pět znamení, že je to dobrý nápad

Sex a vztahy

Spíte se svým ex

Být přáteli znamená, že nejste romantičtí ani sexuální partneři. Kromě toho, že jsou sex a uspokojení brány jako možné nástroje k upoutání pozornosti vašeho expřítele, rovněž uvolňují do těla neurotransmitery, které pravděpodobně prohloubí vaše pouto k bývalému příteli.

„Z dlouhodobého hlediska je občasný sex s bývalým přítelem často přítěží, i když je uspokojivý, protože to znesnadňuje řádné ukončení vztahu,“ vysvětluje odbornice.

Chcete ho zpátky

Každý rozchod je z nějakého důvodu – buď u jednoho z partnerů něco není podle jeho představ, nebo u obou. Každopádně pokud jste se rozešli a vy chcete svého partnera zpět, těžko byste udrželi „jen“ přátelství. Navíc sama sobě budete dávat falešné naděje, kterými ublížíte opět jen sama sobě.

Usilujete o přátelství kvůli pocitu viny nebo nejistoty

Pokud jste svému partnerovi zlomila srdce, podváděla ho, a chcete z pocitu viny nebo vlastní nejistoty ze singl života zůstat přáteli, nedělejte to. Jak tvrdí odbornice, jsou to totiž velmi nezdravé důvody, proč se s někým přátelit.

Jediným opravdovým důvodem by mělo být, že svého expartnera akceptujete jako člověka a chcete ho mít i nadále ve svém životě – bez podmínek a závazků.

Pět způsobů, jak s úctou k sobě i druhým zvládnout rozchod

Sex a vztahy

Vztahová amnézie aneb Když partner zapomíná na důležité věci

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám