Článek
Fiktivní filmová postava Bridget Jonesová (hraje ji Renée Zellwegerová), třicátnice, stále svobodná žena s talentem na trapasy, která smutek a rozchody zahání cigaretami, ale také mlsáním sladkostí, je známá fanouškům po celém světě. A právě po ní odborníci „pojmenovali“ stav, který sdílí s reálnými ženami všude po světě. I ony totiž často své smutky či rozchody „zajídají“ nezdravými sladkostmi všeho druhu.
Odborníci už nyní s jistotou vědí, proč tomu tak je – sladké je pro ně něco jako emocionální lék proti bolesti, uvádí Daily Mail.
Vědci v rámci studie hodnotili stovku žen a jejich chutě na sladké či slané tím, že jim ukazovali různé obrázky jídel. Dámy, které byly definovány jako osamělé, vykazovaly v rámci testování vyšší mozkovou aktivitu v oblastech vysoce spojených s touhou po jídle.
Potíže spojené s osamělostí a sociální izolací
Byť se může podobné zjištění zdát úsměvné ve spojení s filmovou postavou, odborníci z americké Kalifornské univerzity v této souvislosti varují před „začarovaným kruhem mezi nezdravým jídlem a duševními potížemi“.
„Pokud máte větší chutě na nezdravé jídlo či jíte více, můžete tím prohlubovat úzkosti a deprese, kvůli kterým pak budete jíst o to víc,“ vysvětlila velmi nepříjemný efekt vedoucí autorka studie Xiaobei Zhangová.
„Dosud nebyl proveden podrobný průzkum toho, jak mozek zpracovává osamělost a jak to souvisí s obezitou a zdravotními následky. Tato zjištění jsou zajímavá, protože poskytují důkazy k tomu, co intuitivně všichni víme. Když jsou lidé osamělí, ovlivňuje to nejen jejich psychiku, ale i touhu jíst, a to výrazně nezdravě,“ dodala ke studii, která byla zveřejněna v JAMA Network Open, vědecká pracovnice a spoluautorka studie Arpana Guptaová.
Vědci již dlouho varují, že dlouhodobá osamělost ubírá lidem roky života a je stejně nebezpečná jako kouření nebo obezita. Osamělost rovněž zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu, jenž je pro celkové zdraví rovněž z dlouhodobého hlediska velmi nebezpečný.
Jak navíc vyplývá z mezinárodních evidencí a výzkumů, osamělých lidí stále přibývá. Což bohužel v době, kdy stejně tak narůstá konzumace ultra zpracovaných potravin, které se stále více řeší v souvislosti s jejich špatným vlivem na zdraví, není dobrá zpráva.