Hlavní obsah

Paperclipping: Toxická komunikace, která vás má udržet v napětí

Aktualizováno

Myslíte si, že jste na jedné z různých seznamovacích platforem našli partnera, se kterým si rozumíte, a pomalu přemýšlíte o dalším kroku? Dejte si pozor. Třeba jste obětí toxické komunikace nazývané paperclipping, která nemá nic společného s láskou, jakou si malujete vy. Jak poznat, že z toho nic nebude?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pamatujete si z přelomu tisíciletí maličkatou ikonku kancelářské svorky, která vám občas vyskočila v pravém spodním rohu obrazovky vašeho počítače s nějakým dotazem? Většinou to bylo v době, kdy jste si instalovali další produkt softwarového giganta a otázky byly povětšinou obecné. Jak jste s produktem spokojeni, jak se máte, jestli plánujete další změnu.

Vzhledem k tomu, že touto svorkou se k sobě připojují, ale nijak pevně, útržky papírů s poznámkami, nazvali odborníci jeden z toxických způsobů, jak komunikovat s potenciálními partnery, právě anglickým názvem pro tuto svorku paperclipping. V dnešní době bychom tento grafický znak nazvali emotikonem, ale s emocemi nemá nic společného.

Zrádné nevinné otázky

Komunikačních kanálů je dnes tolik a z každého z nich na vás může vyskočit nevinná otázka od člověka, který si s vámi jen zahrává. Například: „Jak se vede?“ Nehledejte za tím ale zdvořilost či zájem. Protějšek si vás jen chce udržet mezi kontakty, jako možnost pro případ, že by mu jeho další milostné pokusy u jiných lidí nevyšly. Skočíte někomu takovému na lep?

Chytré fráze, které okamžitě pokoří arogantního člověka

Sex a vztahy

Jak vysvětluje psycholog Bruce Y. Lee pro web psychologytoday.com, jde jen o jakési zaháčkování se ve vaší mysli a probuzení zájmu. Není tedy potřeba, abyste odpovídali, protože odpověď už člověka na druhé straně komunikační aplikace, který vám psal, v podstatě nezajímá.

Jak odborník dodává: „Bez ohledu na to, co je společným tématem, když odpovíte na položenou otázku, konverzace jen zřídka zajde příliš daleko. Ve skutečnosti už nejspíš ani nedostanete odpověď na svou první či druhou reakci.“

Jaký je tedy účel takových zpráv?

Může to být způsob, jak s vámi udržovat kontakt bez jakéhokoli skutečného závazku. Osoba, která s k vám takto chová, může být někdo, kdo s vámi šel jen na pár schůzek, nebo také bývalý partner, který se snaží zjistit, zda jste stále na jeho emocionálním vodítku.

Velmi podobně může komunikovat i firma, se kterou dlouhodobě chcete spolupracovat. Její vedení si není jisté, jestli vás někdy bude potřebovat, proto občas napíše, jak se na spolupráci s vámi těší. Ale pak se zase odmlčí.

Je vždy dobré si uvědomit, že přece nestrávíte život čekáním, až nastane něco, co přijít nikdy nemusí. Nebo ano?

Z příslibů vztahy nevznikají

Pokud si malujete vzdušné zámky, je možné, že kvůli občasné zprávě odmítnete nějakého dalšího kvalitního partnera, který o vás skutečný zájem má. Sami se tak připravíte o příjemnou realitu.

Samozřejmě nehledejte za každou otázkou jen to, že vás někdo využívá. Navíc i stručná zpráva mohla vzniknout v běhu, mohla ji psát stydlivější osoba, která prostřednictvím zpráv komunikovat neumí. Rozhodující je, co se stane po úvodní zprávě. Vede k něčemu dalšímu? Třeba setkání, telefonátu, videohovoru? Nebo zase dojde k další měsíční odmlce? Jinými slovy, kolik je druhá osoba ochotná investovat do komunikace s vámi?

Pokud zjistíte, že si vás jen občasnou zprávou připoutává k sobě, lze to řešit třemi způsoby.

  1. Budete se chovat stejně. Komunikovat stejně lehce, občasně a nereagovat přehnaně. Kdo ví, co přinese zítřek.
  2. Druhou možností je nereagovat. Druhá osoba buď pochopí a zmizí z vašeho života, nebo se začne ptát, co se děje, proč nereagujete. A je jen na vás, jestli se do debaty zapojíte, jestli vám komunikace s člověkem, kterému jste pravděpodobně úplně jedno, stojí za to.
  3. Třetí variantou je požadování vysvětlení. Zeptat se, proč vám daná osoba čas od času nechává krátké zprávy, ale ve skutečnosti se nezapojuje do konverzace. Výhodou tohoto přístupu oproti pouhému ignorování zpráv je, že přímější přístup může vyjasnit případná nedorozumění.

Bez ohledu na to, jak problém vyřešíte, buďte obezřetní. Lidé, kteří s vámi takto komunikují, pro váš budoucí život velkou hodnotu nemají. Z příslibů partnerství, kariérní postupy ani přátelství zkrátka nevznikají.

Riziko seznamování a randění? Příliš mnoho textových zpráv

Sex a vztahy

Jak se vyrovnat s člověkem, který vám neustále skáče do řeči

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám