Hlavní obsah

Ovoce v dětství ochrání před rakovinou

DPA, -lh-
LONDÝN

Lidé, kteří jako děti jedí hodně ovoce, mají velkou šanci, že se jim podaří v dospělosti vyhnout rakovinným onemocněním. Tvrdí to na základě výzkumu čtyř tisíc osob britští vědci.

Článek

Projekt řízený Bristonskou univerzitou vychází z porovnávání skladby jídelníčku Angličanů a Skotů od 30. let a jejich zdravotní dokumentace. Odborníci zjištěné údaje následně porovnávali s lékařskými záznamy shromážděnými během následujících desetiletí. Sledovali konkrétně, jak konzumace ovoce u dětí souvisí s následným výskytem rakoviny v dospělosti.

Jako vzorek populace vědci vzali čtyři tisíce mužů a žen, kteří byli ve 30. letech v dětském věku. V záznamech poté objevili, že 483 z nich v dospělosti onemocnělo rakovinou, nejčastěji střev a plic. Přitom právě jedinci, jež v rodině pojídali více ovoce, byli vůči zákeřné nemoci mnohem odolnější. Lékaři zároveň zjistili, že konzumace zeleniny podobně blahodárné důsledky nemá, podle nich proto, že neobsahuje tolik antioxidantů, vitamínů a dalších látek zamezujících různá genetická poškození vedoucích později k rakovině jako ovoce. Odborníci přiznávají, že špatné výsledky zeleniny souvisí i se zvykem kuchařek z minulého století vše dobře a dlouho povařit, čímž se výživná hodnota mnoha potravin znehodnocuje.

Související témata:

Související články

Zeleninové šťávy prospívají zdraví

Toužíte po srovnání metabolismu, redukci váhy, zlepšení pleti, vlasů a nehtů ? Chcete se zbavit alergií, zácpy, cukrovky, artritidy, žlučových kamenů, akné...

Med v roli přírodního lékaře

Lidstvo si medu vždy velmi vážilo a oblibu neztratil ani dnes. Není totiž jen vynikajícím přírodním sladidlem, ale také rychle dodá energii, podporuje...

Jarní očista: méně tuků a více vitamínů

Přestože v těchto dnech mrzne jen to praští a na jaro si ještě počkáme, pokud jsme v závětří, sluníčko už přece jenom sílu má a za pár týdnů možná sundáme...

Výběr článků

Načítám