Hlavní obsah

Náznaky emocionálního zneužívání, které lidé často přehlížejí

Jakákoli forma zneužívání ve vztahu je nepřípustná. Bohužel mnoho lidí často řeší jen formu fyzickou; verbální či emocionální už tolik ne. Přitom i ty dokážou velmi ublížit a rozhodně nejsou o nic méně nebezpečné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ženy či muži, kteří vyrůstali v rodině nebo byli ve vztahu, kde bylo na denním pořádku fyzické násilí, mají jasnou představu o tom, co už by znovu nechtěli zažívat. Právě proto, že si prošli něčím nepředstavitelným, tak především oni, ale i mnozí další, kteří s tím zkušenosti nemají, přehlížejí jiné formy zneužívání, a to často opakovaně i v nových vztazích. I ta emocionální totiž dokáže napáchat významné škody, vysvětluje na svých stránkách psycholožka Sandra Cohenová.

Existuje několik základních bodů, které se považují za emocionální formu zneužívání a neměly by být nikdy přehlíženy či ignorovány.

Odepírání náklonnosti

Jakékoli odepírání náklonnosti je způsob, jak partnera za něco potrestat a zároveň uplatnit svou vlastní moc a kontrolu. „Jednou z forem, které možná mohou být zprvu i úsměvné, může být třeba vyjádření: Žádná pusa nebude, dokud nepřestaneš zlobit (křičet atd.),“ uvádí jednu z možných variant psycholožka Jessica Clineová.

Co bychom měli vědět o verbálním zneužívání

Sex a vztahy

Výhrůžky

Jakékoli hrozby čímkoli, co vám může být nepříjemné, od drobností (nepůjde s vámi do kina, i když už jste byli domluvení) po zásadní věci (například zastavení přísunu peněz, nebo dokonce odebrání dětí), do vztahů rovněž nepatří.

Poměrně často viditelné jsou i hrozby opuštěním, pokud jeden z partnerů nedostane to, co chce. Čím osobnější výhrůžky, o to vážnější celá situace bude a je třeba ji urychleně řešit.

Ultimáta

Ultimáta jsou poměrně podceňovanou hrozbou – ten, kdo je pronáší, totiž klade vinu za to, že taková „rozhodnutí musí činit“, na vás. Z jeho pohledu je to ale tak, že vám dává na výběr – buď uděláte to, co chce, nebo ne, ale v tom případě bude veškerá chyba na vaší straně.

Nedostatek respektu k soukromí

Toto je podle odborníků častý příznak emočního zneužívání. Jeden z partnerů v této „formě nedůvěry“ druhému třeba kontroluje zprávy v mobilu, chce mít přehled o veškeré komunikaci, kterou s kýmkoli vedete apod.

Náznaky, že jste zamilovaná do člověka posedlého kontrolou

Sex a vztahy

Ničení cenností

Tento stav rozhodně překračuje hranice klasického emočního týrání. Násilný a manipulativní partner může rozbít nebo „náhodně ztratit“ něco, o čem ví, že pro vás má cenu. A to jen proto, aby vás potrestal nebo připomněl, jakou nad vámi má převahu.

Hra na vinu

Partneři, kteří se ve vztazích vyžívají v kontrole druhých, málokdy uznají chyby a dopady svého chování, tudíž za to nebudou ani ochotni převzít zodpovědnost. Místo toho se k tomu postaví tak, že je to jen reakce na vaše chování – „kdybys to neudělal/a, nemusel/a bych se tak chovat“.

Když vás partner neustále ze všeho obviňuje

Sex a vztahy

Odcizení od blízkých

Toxičtí partneři často chtějí mít kontrolu nad tím, s kým smíte mít jakýkoli vztah a jak by měl případně vypadat. Časem se tak snadno můžete přistihnout, že se nestýkáte s blízkými tak často jako dříve – jen proto, že to partnerovi vadí.

Přehnané obdarovávání

Někteří manipulativní jedinci vsázejí po hádkách na dárky jako formu toho, jak moc jim na vás záleží – nebo jako hrozbu, která má připomenout štědrost, o kterou můžete rázem přijít, pokud nebudete jednat „správně“.

V takových případech jsou nejčastěji slyšet věty typu: „Samozřejmě tě miluji, proto jsem ti koupil…“ „Koupím ti, co chceš, ale ty si toho nevážíš.“ „Všichni ostatní vidí, co ode mě máš, a chtějí to mít taky.“ „Pokud mě opustíš, tohle nikdy mít nebudeš.“

Jednostranná kontrola zdrojů, příjmů

Partneři, kteří chtějí mít moc, rádi přebírají kontrolu nad vším, co ve vás vyvolává pocit, že bez toho nemůžete přežít, pokud vám to neposkytnou. Často se jedná o peníze, může to být ale klidně i přístup k běžnějším věcem, jako je automobil, mobil, různá pojištění atd., vysvětluje vztahová koučka Nicola Beerová.

Mikropodvádění

Někteří odborníci označují jako mikropodvádění formy chování, kdy před vámi partner cokoli tají a může jít i o drobnosti. „Kódovaná“ jména kontaktů v telefonu, nesděluje vám, kam jde, když jste spolu, věnuje pozornost někomu jinému místo vás a podobně.

Bohužel uváděné chování mnozí lidé nevidí, nebo alespoň ne v plné formě, a to často až do doby, než se rozejdou nebo rozvedou.

Co se ale týká rozchodů s manipulativními partnery, je více než pravděpodobné, že jejich taktika manipulace vás bude ovlivňovat ještě dlouho po rozchodu. Nebojte se proto požádat kohokoli o pomoc – rodinu, přátele či odborníky.

Dát, či nedat partnerovi druhou šanci po nevěře

Sex a vztahy

U většiny lidí začíná nevěra nevinně. Prvotní známky, jež na ni mohou upozornit

Sex a vztahy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Manželské poradny

Výběr článků

Načítám