Hlavní obsah

Na Štědrý den se pohádá až polovina rodin

Vánoce z pohledu partnerských hádek patří mezi nejrizikovější období v roce. Což potvrzují i průzkumy, podle nichž se na Štědrý den pohádá až polovina rodin. Předvánoční shon a touha po dokonalosti tak vánoční pohodu a klid promění ve stres a utrpení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle psychologů se měsíc předem stresujeme, aby nám Štědrý večer konečně přinesl klid a pohodu, kterou během roku běžně nezažíváme. Výsledek je přitom zcela jiný, než bylo očekávání. Většina lidí obvykle na Štědrý den zjistí, že se pohoda nedostavila, a místo toho jsou vynervovaní a při sebemenším problému vybuchují. Partnerské hádky jsou pak nasnadě.

Dalším problémem je, že při předvánočním shonu lidé zapomínají na relaxaci a milování. Přitom právě při sexu se uvolňují hormony dobré nálady a optimismu.

I když je náročné si najít chvilku na intimitu, pokuste se o to. Nic nebrání ani tomu, abyste si vášnivou noc s partnerem naplánovali. Možná milování ztratí punc spontánnosti, ale na druhou stranu budete mít jistotu, že k němu doopravdy dojde. Stres můžete zmírnit také dostatečným množstvím spánku, cvičením a společnými chvílemi s rodinou.

Jak přežít tlaky v rodině

Vánoce by měl každý vnímat jako čas odpočinku, kdy není důležité mít doslova naleštěný byt, obrovské množství dárků pod stromečkem a ledničku narvanou k prasknutí. Především bychom měli svátky vnímat jako vzácnou příležitost, kdy je celá rodina pohromadě.

Proč je pro někoho tak těžké říct: Promiň!

Sex a vztahy

Podle psychologa Thomase G. Planteho stačí dodržovat několik pravidel, abyste si Vánoce i přes potenciální nepříjemnosti a tlaky užili.

  • Uvědomte si širší souvislosti. Nic není ideální, natož rodinné vztahy. I přes pár napjatých situací a nevhodných nebo uštěpačných poznámek se dá zažít hezký a pozitivní den. Budete méně zklamaní, pokud nebudete chtít mít zrovna tenhle rok naprosto dokonalé Vánoce.
  • Dejte si pozor na konzumaci alkoholu. S každou skleničkou se zvyšuje vaše impulzivita. Takže méně je více. 
  • Nenechte se vyprovokovat. Někteří příbuzní mohou vytáhnout staré křivdy a neshody. Většina hádek přes svátky nebývá příliš originální, takže si zkuste vzpomenout, které to nejspíš budou, a připravte se.
  • Naučte se být pozorovatelem. Zkuste si vypěstovat dovednost, kterou psychologové nazývají „pozorovací ego“. Lidé, kteří ji ovládají, dokážou projít potenciálně krizovou situací jako nezúčastnění diváci. Jako by se dívali na film, což se u stolu plného příbuzných občas hodí. 
  • Nezapomeňte počítat do deseti. Když někdo pronese nevhodnou poznámku, která ještě navíc patří vám, pokuste se zachovat klid a nereagujte hned. V nejhorším zkuste na chvíli odejít.

Napětí může zmírnit i dobře vybraný program. „Pokud si naplánujete například výlet do lesa nebo připravíte vhodnou deskovou hru, zažijete více událostí, které odvedou vaši pozornost od negativních věcí,“ radí psycholog Dalibor Špok.

Děti jsou důležité, ale rodiče také

Dalším úskalím často bývají děti v kombinaci s našimi nejlepšími úmysly. Rozzářené dětské oči v nás vyvolávají krásný pocit. Hodně rodičů s malými ratolestmi se však soustředí jen na ně.

„Rodiče vytvářejí divadlo pro děti, ale přitom se mění i oni. Bohužel si dokážeme někdy užít svátky jen prostřednictvím dětské radosti, jinak bychom se styděli. Někdy si nevšimneme, že Vánoce jsou tady pro každého z nás,“ připomíná Dalibor Špok.

To platí i pro rozvedené páry. Některé dokážou trávit Vánoce spolu, jiné ne. „Je dobré umět odhadnout své síly. Možná se nám nelíbí být na Štědrý večer rozděleni, ale můžeme se tak vyhnout hádce a napětí.“

Nebo se nám naopak do společného setkání nechce, ale později můžeme litovat, protože společně strávené sváteční chvíle mohly být nakonec přínosné. „Měli bychom si položit otázku: V jaké situaci mi bude lépe? V jaké situaci se budu chovat kvalitněji jako rodič?“ doplňuje Špok.

Jak prožít pohodové Vánoce podle koučky Lenky Černé
Nepřejídejte se – nejenže se budete cítit špatně, ale také na zdraví to nepřidá.
Nestresujte se kvůli nesmyslům – klidně může být stromeček do modra, chytřejší ustoupí.
Nevyvařujte zbytečně – stačí i méně, náš národ rozhodně hlady netrpí (jsme třetí nejtlustější na světě).
Nekritizujte dárky od druhého ihned po předání – to si nechte až na nový rok, kdy budete chtít dárek vyměnit. Na Štědrý den to ale nedělejte, zkazíte zbytečně atmosféru.
Nekažte Vánoce dětem – nechte je koukat na pohádky a nehoňte je pořád za prací. Od toho mají dětství, aby si Vánoce užily dosyta.
S každým se sejít nemusíte – před Vánoci se chce sejít každý a někdy to prostě nemůžete v klidu stihnout.

Rozdílné povahy aneb Proč se navzájem štveme

Sex a vztahy

Užívejte si život takový, jaký je. Nesnažte se být perfektní

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám