Hlavní obsah

Manipulativní taktika narcistického partnera? Bombardování láskou

Kdo někdy slyšel pojem narcistický partner, ví, že nejde o nic dobrého. Jenže poznat narcistu už v počátcích vztahu, kdy jste zamilovaná, není snadné. O to víc, pokud se k vám bude chovat jako k princezně a doslova vás bombardovat láskou. Že na tom nevidíte nic špatného? Pak vás snadno vyvedeme z omylu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Narcista - člověk, kterému záleží jen na sobě a své dokonalosti, nebere ohledy na potřeby a city druhých, naopak je shazuje, jen aby vynikl on sám. S takovým mužem by nechtěla být dobrovolně snad žádná žena.

Jenže takové chování se bohužel často začne objevovat až po čase, poté, co si vaši přízeň získá jeho zcela jiná stránka. Na počátku vás může doslova bombardovat láskou a dávat vám pocit, že vy jste ta jediná a pravá, bez které nedokáže žít. Ale jen do chvíle, než si vás omotá okolo prstu a získá nad vámi emocionální kontrolu - pak se začne ukazovat jeho pravá tvář.

Pád z pomyslného piedestalu dokáže být velmi bolestivý, a tak se není čemu divit, že mnohé ženy ve snaze vyhnout se velké citové újmě a ztrátě „dokonalého“ partnera budou dělat vše proto, aby jeho zlé chování co nejvíce zmírnily. Místo aby ho rovnou opustily.

Server Psychology Today uvádí tři příklady nezdravého milostného bombardování.

Jak těžký život mají dcery narcistických matek

Dítě a rodina

Nikdy jsem nepotkal nikoho, jako jsi ty

Jakkoli zní toto vyjádření lichotivě, mělo by být hlavně v počátcích vztahu varovným signálem. Je totiž velmi obecné a velmi snadno vás přesvědčí, že jste ve srovnání s minulými partnerkami něčím výjimečná.

Může to být ovšem jen pouhý trik, jak si „pojistit“ vaše emoce, aby pak s vámi mohl lehce manipulovat ve svůj prospěch, vysvětluje psychoterapeutka Erin Leonardová. Pokud na vás bude partnerovi opravdu záležet, určitě si najde specifičtější popis a vyjádření toho, co se mu na vás líbí.

Jsi jediná, kdo mi opravdu rozumí

Opět, pokud takové vyjádření partner používá hned na začátku vztahu, může to být problém. Za prvé, okamžitě vás dává do pozice „nadřazené osoby“ v životě, což je podle odbornice nereálné, za druhé to značí, že se nejspíš ještě nikdy v životě citově k nikomu nepřipoutal, což může být opět varovný signál.

Návyky, kvůli kterým se nelze vymanit z toxického vztahu

Sex a vztahy

Za třetí vás pak staví do poněkud nepříjemné pozice – jakožto jediná chápající osoba budete možná podvědomě vždy pospíchat, abyste vyřešila všechny jeho problémy – i ty, které by mohl v pohodě vyřešit sám. Cílem opět může být si vás emocionálně připoutat, aby vás mohl využívat.

Jsi pro mě jediná, nikdy nebudu milovat žádnou jinou

Jakkoli opojné a lichotivé pro vás bude, i toto vyjádření v raných počátcích vztahu upozorňuje na narcistické sklony partnera.

„Naznačením, že jste jediná privilegovaná s ním být, vlastně říká, že on sám vám poskytuje možnost s ním být. Může v tom být ale obsažen i výrazný prvek kontroly. Možná vám také říká, že s ním bezpodmínečně musíte být navždy,“ popisuje Leonardová.

Jakkoli jsou podobná vyřčení lásky lákavá a opojná, a každá žena je chce slyšet, člověk, který používá podobná vyjádření, jež druhé přehnaně idealizují, je velmi často manipulativní. Není nic špatného na tom umět pochválit, ale reálně, na základě skutečných činů, aktivit a vyznání, nikoli přehnaných, ve skutečnosti nicneříkajících gest.

Vadí či nevadí aneb Když milujete kromě partnera i někoho dalšího

Sex a vztahy

Emoce, které dokážou zničit vztah

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám