Hlavní obsah

Kyseliny v perlivých nápojích kazí podle vědců zuby

LONDÝN

Zhruba dvě třetiny britských chlapců ve věku mezi čtyřmi a 18 lety trpí zdravotními problémy s chrupem a jednou z hlavních příčin tohoto stavu jsou kyseliny rozpuštěné v perlivých nápojích. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnilo nejnovější číslo britského odborného periodika British Dental Journal.

Foto: Petr Hloušek

pozvánka

Článek

Vědci dospěli ke zjištění, že v posledních 15 letech lze konstatovat všeobecné zhoršení zdravotního stavu chrupu mladších generací britské populace.

Jak potvrzují zubní lékaři, byl zaznamenán "významný nárůst dentální eroze u dětí, ale i u dospělých". Příčinou této nelichotivé situace jsou podle vědců aditiva užívaná v osvěživých nápojích. Dnešní londýnský Daily Mail k tomu připomíná, že nedávný statistický průzkum prokázal, že v současnosti každý pátý chlapec v Británii zkonzumuje průměrně deset plechovek perlivých nápojů za týden.

Zubaři potvrzují, že kyseliny, které jsou nedílnou součástí osvěžujících nápojů, útočí na povrch zubů, poškozují sklovinu a hloubkově ji porušují. Proto lékaři vyzývají společnosti, které tyto nápoje dodávají na trh, aby do nápojů přidávaly i další složky, jež by účinně této korozi bránily. Takovou složkou je například vápník.

Výběr článků

Načítám