Hlavní obsah

Každodenní návyky, které pomalu a jistě narušují důvěru ve vztahu

Podstatnou součástí kvalitního fungujícího vztahu musí být i důvěra. Ta může být v mžiku oslabena nebo zcela zničena zradou, například nevěrou. Stejný škodlivý účinek ale mohou mít i mnohé maličkosti, které pravidelně děláme.

Foto: Profimedia.cz

Důvěra je ve vztahu potřebná za všech okolností.

Článek

„Důvěra není něco, co se vybuduje přes noc. Potřebuje čas, aby se zformovala, stejně jako vstřícné chování a vzájemné interakce,“ uvádí pro server Askmen Saba Harouni Lurieová, vztahová terapeutka a zakladatelka poradenské skupiny Take Root Therapy v americkém Los Angeles.

Jak dodává, i drobné návyky, které samy o sobě vypadají bezvýznamně, mohou jako celek významně přispět k celkovému pohodovému vnímání důvěryhodnosti a spolehlivosti ve vztahu. Nebo je naopak pomalu nahlodávat.

Pokud jde o důvěru ve vztazích, upozorňuje odbornice na některé z návyků, kterým je lepší se vyhnout.

S čím byste se ve vztahu nikdy neměli spokojit

Sex a vztahy

Nesdílíte své pocity

Sdílet své vlastní pocity s někým jiným, i když jde o milovanou osobu, není vždy snadné. Obzvlášť ve chvílích, pokud se bojíte reakce protějšku nebo toho, že byste mu mohli ublížit. Proto se často „hodí“ nechávat si vše pro sebe.

„Jenže nesdílení pocitů narušuje bezpečnost a transparentnost ve vztahu. Potlačování hněvu a vyhýbání se důležitým diskuzím pak vede k napětí, které výrazně zvyšuje riziko hádek a nedorozumění,“ vysvětluje psychoterapeutka Melissa Richmanová. Je tedy vždy lepší vést obtížný rozhovor než zatajovat své názory a pocity.

Pozor na milosrdné lži

Zalhali jste někdy někomu blízkému jen proto, že jste mu nechtěli ublížit? Možná je na čase tento postup přehodnotit.

„I malé lži mohou vyvolat pochybnosti o vaší upřímnosti, i když si to nemyslíte,“ varuje Lurieová s tím, že při odhalení lži nezáleží na tom, zda byla nevinná či nesmyslná.

Anketa

Vyřkli jste někdy milosrdnou lež?
Ano, a nedopadlo to dobře.
11,5 %
Ano, naštěstí ji nikdo neodhalil.
68,5 %
Ne, ale myslím si, že někdy by byla lepší než upřímnost.
14,6 %
Ne, nikdy bych nic takového neřekl/a.
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3322 čtenářů.

V hádce říkáte věci, které ve skutečnosti nechcete

V ideálním světě bychom všichni měli i ve vyhrocených chvílích komunikovat s druhými lidmi s respektem. Ovšem víme, že je často těžké zůstat v klidu, když jsme opravdu rozzlobení. Na povrch se tak dostanou nahromaděné emoce, což samo o sobě není špatné, ale pozor na to, aby vás neponoukaly k tomu říkat věci jinak, než je myslíte. Slova vyřčená ve vzteku, i když je nemyslíte tak, jak vyzní, budete jen těžko brát zpět.

Nedodržujete i malé sliby

„Nedodržování závazků a slibů, ať jsou malé, nebo velké, může velmi rychle vést ke ztrátě důvěry. Pokud soustavně neplníte dané slovo, vaše spolehlivost bude výrazně narušena a jen těžko ji budete získávat zpět,“ popisuje Harouni Lurieová.

Tři kroky, jak probudit unavený vztah

Sex a vztahy

Kontrola funkčnosti vztahu

Myslíte si, že všechno ve vztahu jde hladce, a proto nemáte potřebu s partnerem probírat, jestli to tak opravdu je? Rozhodně na to nespoléhejte a čas od času si s partnerem promluvte otevřeně, zda i z jeho pohledu je vše tak, jak by chtěl, i když se vzájemně milujete.

„Láska nemá moc co do činění s fungujícím vztahem. Jsou to ostatní články skládačky, které tvoří důvěru – komunikace, loajalita, upřímnost, zranitelnost a řada dalších,“ upozorňuje Richmanová s tím, že i v době „klidu“ je třeba vztahu věnovat péči a pozornost.

Rozhodně tak nespoléhejte třeba na to, že ideální sexuální život vám zaručí fungující vztah ve všech ostatních směrech.

Reagujete pomalu

Pokud jde o vzájemnou komunikaci, rozhoduje podle Harouni Lurieové i tak zdánlivá maličkost, jako je třeba rychlá reakce na zprávy. Zbytečně dlouhá prodleva naopak zasévá semínko pochybnosti, zda vám na dotyčné věci, kterou řešíte, vůbec záleží.

Nepozornost k detailům

Jako poslední bod, ovšem neméně důležitý než ty předchozí, zmiňuje odbornice nepříjemný zlozvyk, při kterém lidé nevěnují potřebnou pozornost různým detailům – maličkostem, které druzí zmiňují v konverzacích nebo třeba preferencím v určitém směru.

„I minimální úroveň pozornosti zaměřená na možná nepodstatné detaily vzbudí v protějšku pocit, že je oceňován, vyslyšen či chápán. To jsou podstatné věci při budování důvěry,“ uzavírá.

Když se mobil stane vaším milencem: 4 důvody, proč technologie ničí manželství

Sex a vztahy

Proč muži opouštějí i jinak dobré ženy

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám