Hlavní obsah

Jihoameričtí vědci upravují fazole, aby nenadýmaly

Novinky, Korzo
SAO PAULO

Venezuelští výzkumníci předstoupili před konzumenty s novou metodou úpravy fazolí, které pak nezpůsobují nepříjemnou plynatost střev. Nová metoda spočívá v technologicky nepříliš složitém postupu fermentace.

Foto: ČT
Článek

Takto upravené fazole jsou potom komerčně baleny a distribuovány do obchodů. Pokrmy z fermentovaných fazolí jsou stejně chutné, ale lidé po nich netrpí větry.

S novou metodou úpravy oblíbených luštěnin přišel profesor Marisela Granito z Univerzity Simona Bolivara, který v deníku Folha de Sao Paulo prohlásil, že přes devadesát procent všech látek obsažených ve fazolích, které se ve střevech mění na nepříjemný plyn, jsou díky fermentaci, tedy kvašení, odstraněny.

Větry trápily Venezuelce

Impulsem pro začátek vývoje speciálních fazolí byl ve Venezuele pokles konzumace pochutiny pabellon criollo. "Začalo to všechno úsměvně - snížením obliby venezuelského národního jídla pabellon creollo, které obsahuje velké množství fazolí. Mimo nich tam najdete i rýži, rajskou omáčku, maso a banány. Tohle venezuelské jídlo je bohužel známé nejen jako národní, ale také tím, že po něm konzumenti trpí větry," řekl profesor s tím, že mu každý Venezuelan potvrdí, že neexistuje nic, co by více nadýmalo.

 Podle Granita vzniklo kvůli časté plynatosti venezuelských obyvatel v zemi již řada vtipů a pověr, které svým objevem hodlá vědec alespoň částečně vymýtit.

Související témata:

Výběr článků

Načítám