Článek
"Pak bude vidět pár kilogramů navíc, které jsme v zimě přibrali," řekl Právu ve čtvrtek doktor Pavel Kohout vedoucí metabolické jednotky intenzivní péče druhé interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Podle něj tělo po zimním období potřebuje ubrat pár kilogramů, očistit a dodat chybějící látky. "Univerzální recept neexistuje. Záleží na věku, prodělaných nemocích i celkové zdatnosti člověka," řekl doktor Kohout. Na jaře se probouzí i lidský organismus, naplno se obnovují jeho funkce, zvedají hladiny hormonů, roste svalové napětí, zrychluje metabolismus. Obezitologové dokazují, že na jaře lidé mnohem častěji a snadněji hubnou. Zásadní proměnou by měl projít jídelníček. Je vhodné zařadit jídla především z celozrnných obilovin, omezit množství tuku, tedy cukrovinek, omezit vepřové a hovězí maso a samozřejmě uzeniny a tučné mléčné výrobky. Jíst mnohem více ovoce a zeleniny, ryb a lehkého drůbežího masa.
Očistná kůra na sedm dní
Odborníci na výživu tvrdí, že i dnes se můžeme inspirovat u našich předků, kteří dodržovali postní dny. "Žádné diety by ale neměly držet lidé nemocní," tvrdí doktor Kohout. Lidem zdravým prý nevadí, když jeden den v týdnu budou hladovět a tím si pročistí organismus.
Jana Martinů, vrchní dietní sestra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí doporučuje následující očistnou kůru:
První den jíst pouze zeleninové pokrmy, nejvhodnější je syrová zelenina ve formě salátu, a to zhruba jeden až jedna a půl kilogramu rozděleno do pěti denních dávek.
Druhý den jíst pouze ovoce ve stejném váhovém množství. Vhodný je ananas, grapefruit, jablka, mango. Méně vhodné jsou hrušky, hroznové víno nebo banán, protože patří mezi nejsladší druhy ovoce.
Od třetího dne postupně zařazovat i ostatní potraviny, například brambory, celozrnné pečivo, těstoviny, rýži, vždy v kombinaci se zeleninou či ovocem. Pravidlem je každý den přidávat pouze jednu potravinu.
Od pátého dne zařazovat živočišné bílkoviny ve formě nízkotučných sýrů, jogurtů a tvarohu.
Od sedmého dne přidat bílé maso rybu, kuřecí, králičí, krůtí. Maso upravovat dušením, vařením nebo opečením nasucho.
"Tento týdenní postup lze návazně buď zopakovat, nebo si ho rozložit například do 14 dnů tak, že každé doporučení dodržujeme dva dny místo jednoho," řekla Martinů.