Hlavní obsah

Jak najít práci, která vám skutečně zlepší život

Najít si dnes práci není zas tak složité, ale získat takovou, která by vás bavila, naplňovala a zároveň byla i finančně zajímavá, může být skutečný oříšek. Chcete-li být při hledání úspěšní, ten první a zároveň nejdůležitější krok musíte učinit sami a nejlépe ještě předtím, než vůbec začnete.

Foto: Profimedia.cz

Dělat práci, která vás baví, je důležité pro vaši psychiku i zdraví

Článek

Pokud se tedy chcete vymanit z koloběhu zklamání, nespokojenosti či vyhoření a toužíte v zaměstnání nalézt i psychickou pohodu, pak postupujte podle následujícího plánu.

1. Definujte, co pro vás znamená „lepší‘‘

Než se vydáte na cestu hledání nového zaměstnání, je důležité zjistit, z čeho pramení vaše nespokojenost v současné pozici. Položte si následující otázky:

  • Jaké aspekty vaší práce vás dělají nešťastnými?
  • Jste zavaleni prací, nebo vám chybí láska k tomu, co děláte?
  • Jsou určité oblasti vašeho života, které jsou nenaplněné nebo zanedbávané?

Odpovědi mohou odhalit vaši lepší verzi a také najít práci, která je skutečně v souladu s vašimi cíli a hodnotami.

Čím konkrétněji dokážete určit, co chcete, tím je pravděpodobnější, že to dostanete. Můžou to být odpovědi jako:

  • Chci se více věnovat rozvoji podnikání.
  • Chci nalézt větší rovnováhu mezi prací a volným časem.
  • Chci ze zaměstnání odcházet s čistou hlavou a netahat si práci domů.
  • Nechci v kanceláři trávit čas nad rámec 8hodinové pracovní doby.
  • Chci práci, ve které budu moci používat ruce a vytvářet něco, co má nějakou hodnotu.
  • Chci aktivní práci venku.
  • Chci se cítit inspirovaný a spokojený s každodenní prací.

Jak poznáte, že si vás v práci neváží

Sex a vztahy

Chcete-li jít v tomto procesu ještě hlouběji, zvažte psaní deníku nebo zapojení do řízených vizualizačních cvičení k odhalení nevědomé touhy a priorit. Hledejte informace od důvěryhodných přátel, mentorů nebo koučů, tím získáte různé pohledy na své silné stránky a díky komplexnímu přístupu k sebeobjevování také jasnější porozumění tomu, na čem vám skutečně záleží.

2. Vyberte si svou cestu

Jakmile zjistíte, co pro vás znamená „lepší‘‘, je čas prozkoumat potenciální profesní cesty, které se shodují s vašimi hodnotami, silnými stránkami a zájmy. Zvažte faktory, jako je typ vaší osobnosti, preferované pracovní prostředí a ideální odměny.

Psychometrické testy a reflektivní aktivity mohou odhalit práci, která odráží, kdo jste a čeho si nejvíce vážíte. Přemýšlejte například o tom, zda chcete práci, která vám umožní přemýšlet v tichém prostoru, nebo zda by vás více nabíjela rušná otevřená kancelář s lidmi, kteří chodí ze schůzky na schůzku.

Nasměrovat správným směrem vás mohou i vaše zájmy a problémy, které se vás hluboce dotýkají, např. boj proti změně klimatu nebo nalezení léku na vzácná onemocnění. Stejně tak pro váš výběr může být velmi hodnotné řídit se třeba tím, že rádi cestujete, orientujete se v požadavcích sendvičové generace nebo chcete mít flexibilní pracovní dobu.

Jakmile budete mít důkladnou představu o své ideální práci, můžete okamžitě a bez jakéhokoliv omezení přemýšlet o vhodných pozicích. To je vzrušující fáze průzkumu, kdy zjišťujete všechny možnosti prostřednictvím vyhledávání na internetu, sledování videí na YouTubu či rozhovorů se všemi známými. Získáte tak pestré náhledy na konkrétní práci ještě před jejím zařazením do užšího výběru.

Můžete to udělat sami nebo vše zkonzultovat s kariérním koučem, aby vám pomohl rozluštit jednotlivé části a dát věci dohromady. Není to ovšem nic lehkého, chce to otevřenost a hodně úsilí. Rozhodování o cestě je zčásti logické a zčásti intuitivní. Nakonec se musíte vrátit ke své definici lepšího a k tomu, proč chcete, aby změna došla do poslední fáze.

3. Pusťte se do hledání a získejte ideální práci

Nyní je čas najít vysněnou práci. Aktualizujte svůj životopis, profil na Linkedln a další materiály ke zdůraznění a vyzdvihnutí svých jedinečných dovedností a zkušeností. Přizpůsobte životopisy každé pracovní příležitosti a zdůrazněte, jak vaše zkušenosti odpovídají požadavkům dané pozice a organizační kultuře. Toto je vaše šance napsat působivý příběh o své kariéře a dát jasně vědět, proč právě vy jste pro zvolenou pozici ideální.

„Iniciujte informační rozhovory, rozšiřte své kontakty, abyste se dozvěděli o potenciálních pracovních příležitostech u cílových zaměstnavatelů. Pokud postoupíte ve výběrovém řízení, zůstaňte věrni svému cíli a každou příležitost vyhodnoťte podle svých kritérií pro lepší práci,“ doporučuje koučka Lisa Pesinisová.

Můžete si také vytvořit seznam s nezbytnými otázkami a ujistěte se, že jste je při pohovoru všechny položili a máte na ně odpovědi ještě předtím, než přijmete pracovní nabídku nebo budete otevřeni jakýmkoli kompromisům.

4. Zůstaňte pozitivní

Provést podstatné změny v životě může být velmi náročné a je normální mít během celého procesu pochybnosti. Ale mějte na mysli, že každý krok, včetně odmítnutí, vás přibližuje k nalezení správné příležitosti. Stanovte si realistické cíle a oslavujte malé výhry. Soustřeďte se na svou dlouhodobou vizi a pokračujte vpřed s vědomím, že ideální práce se nakonec objeví.

5. Nejste v tom sami

Jak ukazuje nedávný průzkum, pouze 34 % zaměstnanců baví jejich práce, zcela spokojených je ještě méně jedinců. Nejste v tom tedy rozhodně sami, pokud bojujete se syndromem vyhoření, čekáte na povýšení, které se zřejmě nikdy neuskuteční, řešíte toxické pracovní prostředí nebo se cítíte nedoceněni za svůj pracovní přínos.

Hledání práce, která vám zlepší život, je cesta, která vyžaduje sebeuvědomění, strategické plánování a vytrvalost. Definováním toho, co pro vás znamená „lepší‘‘, odhalením ideální pozice a zahájením cíleného hledání můžete dosáhnout štěstí a úspěchu.

Změna práce po padesátce? Těžké rozhodnutí, které se ale může vyplatit

Sex a vztahy

Jak se vypořádat s toxickým prostředím v zaměstnání

Zdraví
Související témata:
Hledání práce

Výběr článků

Načítám