Hlavní obsah

Hořká čokoláda je dobrá na srdce

LONDÝN

Čokoláda je zdravá, protože obsahuje určité látky, takzvané antioxidanty. Ty působí příznivě na kardiovaskulární systém tím, že se dostávají do krevní plazmy a neutralizují v těle molekuly kyslíku, neboli volné radikály, jež jsou škodlivé pro buňky.

Foto: Matouš Suchochleb

Never Say Never

Článek

Tento poznatek potvrdila nejnovější studie britských a italských vědců, o níž informuje odborný časopis Nature. Zároveň však autoři studie upozorňují na to, že příznivě působí pouze čokoláda hořká.

Pokusné osoby byly při zkoumání rozděleny do tří skupin: členové první skupiny jedli hořkou čokoládu, druhé mléčnou a ve třetí opět hořkou, ale zapíjeli ji mlékem. Pouze u první skupiny byl ale poté zjištěn výrazně zvýšený obsah užitečných antioxidantů. Ukázalo se, že mléko na sebe tyto příznivé látky váže a tím zabraňuje jejich přístupu do krevní plazmy.

Související témata:

Výběr článků

Načítám