Hlavní obsah

Čaj dokáže zabránit růstu rakoviny

Novinky, Korzo/Plus
NEW YORK

Pokud si několikrát za den dopřáváte šálek čaje, rozhodně v tom pokračujte. Americkým vědcům se totiž podařilo zjistit, že látky obsažené v černém a zeleném čaji mají schopnost zabránit růstu rakoviny.

Foto: Josef Zajíc

I umělci jsou zvědaví a mají trému. Workshop ve zkušebně Divadla Jiřího Myrona . 8.2.2013

Článek

"Zjistili jsme, že některé substance v čaji opravdu zastavují či zpomalují rakovinné bujení, především pokud jde o rakovinu kůže," uvedl ředitel Hormelova institutu Zigang Dong. Výzkumníci z Rutgersovy a Minnesotské univerzity objevili v čaji dvě látky, které spadají do skupiny polyfenolů, tedy antioxidantů.

"O antioxidantech lze všeobecně říct, že mají protirakovinné účinky. Najdete je nejen v čaji, ale i ve víně. Ty, které jsme objevili v zeleném a černém čaji, zabraňují hned několika okolnostem, které jsou typické pro vznik rakovinného bujení. V těle jsou aktivovány slunečním UV zářením a dalšími karcinogeny, proti nimž pak bojují," vysvětlují odborníci.

Testy sice prozatím probíhaly pouze na myších a na uměle vypěstovaných lidských buňkách, odsud už je ale podle výzkumníků jen krůček k tomu, že se všechno povede i při testech na lidech. "Podařilo se nám tak objevit jeden z přírodních léků, které jsou schopny v těle bojovat s rakovinou. Je to radost," dodal Dong.

Anketa

Pijete čaj?
ano, pravidelně
66,2 %
ano, občas
19,5 %
jen výjimečně
7,4 %
nikdy
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 231 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám