Článek
"Zjistili jsme, že některé substance v čaji opravdu zastavují či zpomalují rakovinné bujení, především pokud jde o rakovinu kůže," uvedl ředitel Hormelova institutu Zigang Dong. Výzkumníci z Rutgersovy a Minnesotské univerzity objevili v čaji dvě látky, které spadají do skupiny polyfenolů, tedy antioxidantů.
"O antioxidantech lze všeobecně říct, že mají protirakovinné účinky. Najdete je nejen v čaji, ale i ve víně. Ty, které jsme objevili v zeleném a černém čaji, zabraňují hned několika okolnostem, které jsou typické pro vznik rakovinného bujení. V těle jsou aktivovány slunečním UV zářením a dalšími karcinogeny, proti nimž pak bojují," vysvětlují odborníci.
Testy sice prozatím probíhaly pouze na myších a na uměle vypěstovaných lidských buňkách, odsud už je ale podle výzkumníků jen krůček k tomu, že se všechno povede i při testech na lidech. "Podařilo se nám tak objevit jeden z přírodních léků, které jsou schopny v těle bojovat s rakovinou. Je to radost," dodal Dong.