Článek
Klasické vyfukování dvěma dírkami
Tento způsob vyfouknutí vajíčka známe většinou už z dětství. Do skořápky se při něm udělá dírka na obou „špičkách“ vejce. Do jedné se potom fouká, až člověku občas lezou oči z důlků, druhou pak vyteče obsah skořápky.
I při tomto nejběžnějším způsobu je ale dobré respektovat pár zásad:
- Vajíčko nejdříve pečlivě omyjte v jarové vodě či octu, opláchněte a osušte.
- Pokud se chcete vyhnout kontaktu skořápky s ústy, vyfukujte přes papírový kapesník.
- Dírky do skořápky opatrně „vyťukáme“ dostatečně ostrým kovovým hrotem.
- Čím větší dírkou půjde obsah ven, tím bude vyfukování snadnější. Naopak dírka, kterou budete vzduch foukat dovnitř, může být klidně menší.
- Když se před vyfukováním obsah vajíčka nejprve špejlí rozmíchá, jde ven mnohem snadněji.
- Červené razítko odstraníte např. pískem na nádobí a houbičkou nebo lihem.
- Prázdnou skořápku je dobré vypláchnout vodou, aby nezačala „zavánět“.
Velikonoční vajíčka: recept na vajíčkovou pomazánku, plněná vejce, skotské vejce, kulajdu
Vyfouknutí vajíčka jednou dírkou
Vaječnou skořápku je možné vyprázdnit i jednou dírkou. Vzduch, který vytlačí obsah vajíčka, musíme v tomto případě dostat dovnitř jinak: třeba plastovým brčkem (nejlépe s kloubem) nebo injekční stříkačkou s jehlou.
Kloubovým brčkem zvládne vajíčko vyfouknout i dítě. V tomto případě děláme ve vajíčku dírku o trochu větší, než je průměr použitého brčka. Po promíchání obsahu vajíčka špejlí vsuneme nad miskou do otvoru brčko kratší částí a druhým koncem pomalu foukáme do vajíčka vzduch.
Velikonoce 2024
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.
Injekční stříkačkou zvládneme ve skořápce snadno udělat jen malou dírku. I tak ale musí být dostatečně velká, aby měl obsah kudy vytéct a skořápka přetlakem nepraskla. Postupujeme následovně:
- Nasajeme do stříkačky vzduch a jehlu zasuneme do otvoru.
- Pomalu stlačujeme píst stříkačky, dokud vzduch nevytlačí bílek i žloutek ven.
- Do prázdné skořápky pak stříkačkou napustíme vodu a protřepáním důkladně vypláchneme.
- Vodu dostaneme ze skořápky stejně jako předtím bílek se žloutkem.
Pár dalších vaječných triků
Čerstvost syrových vajec poznáte také snadno: stačí je ponořit do vody. Čím je vejce starší, tím větší je uvnitř vzduchová bublina na jeho širším konci a mění se tak těžiště. Čerstvé vejce bude na dně ležet, 30 dní staré už stojí na špičce. A zkažený „pukavec“ v důsledku tvorby sirovodíku plave na hladině.
Nesehnali jste bílá vejce? Nevadí, hnědou skořápku zesvětlí ocet. Ještě před vyfouknutím do něj (např. ve skleničce) vajíčko na několik hodin ponořte. Kyselina začne povrch skořápky rozpouštět a pigment pak snadno smyjete.
Jak poznat syrová vejce od vařených? Někdy se prostě pomíchají, rozeznat jdou ale i bez rozbití: stačí je prsty „naležato“ roztočit na hladké pevné ploše. Uvařené se točí rychleji než syrové, pokud se ale roztočených vajec shora lehce dotkneme a zbrzdíme je, syrové vajíčko se na rozdíl od vařeného točí dál (důvodem je setrvačný pohyb jeho obsahu).